Pizza cu plosnite si cheeseburgeri cu gandaci, hrana viitorului?

Lumea este plina de insecte, vietuitoare responsabile de foarte putine gaze cu efect de sera si care nu imprastie boli. Iata, asadar, doar trei motive pentru care suntem imbiati sa mancam gandaci, viermi sau plosnite.

Raman insa destule bariere psihice, care in special pe noi, europenii, ne impiedica sa ne hazardam in astfel de aventuri culinare.

Tocmai pentru a demonstra insa cat sunt de gustosi si de hranitori viermii sau gandacii, cativa cercetatori germani au vrut sa ne asigure ca mancarurile din insecte raman doar o problema de gust sau de obisnuinta si nu sunt deloc rele, se arata intr-un articol publicat de site-ul discoverynews.com.

Pornind de la toate acestea, cercetatorii incearca sa afle cat este de posibil ca in viitorul apropiat sa inlocuim carnea cu alte surse de proteine mult mai sanatoase, dar si mai prietenoase cu mediul.

Viermii cu gust de nuca

La una dintre aceste demonstratii inedite, o studenta, care facea parte dintr-un esantion de degustatori de insecte, a zdrobit intre dinti un vierme pe care l-a „recoltat” dupa mai multe zile dintr-o pralina de ciocolata, pe care o mancase doar pe jumatate, iar, dupa ce i-a simtit gustul, a exclamat:

„Foarte bun! Seamana la gust cu nucile”, le-a spus ea celor care se aflau la un seminar a carui tema era legata de invazia larvelor si a lacustelor in meniurile occidentale.

Studenta, alaturi de 200 de alti degustatori, a fost un fel cobai pentru oamenii de stiinta germani, care cauta posibilitatea de a inlocui carnea cu alte surse de proteine mai sanatoase si mai prietenoase cu mediul.

Un Mac cu gandaci, mai ieftin de 10 ori decat un Big Mac

„Va veni vremea cand un Big Mac va costa 120 de euro si un Mac cu gandaci, 12 euro, iar, in curand, din ce in ce mai multi oameni vor prefera insectele, si nu carnea. E doar o problema de gust si de vointa. Ramane doar sa incercati si va veti convinge”, a spus unul dintre cercetatori, Arnold van Huis, in fata unei audiente totusi destul de neincrezatoare in aceasta afirmatie, in timp ce se afla la o conferinta, la Wageningen University, Olanda.

Gandacii contin o cantitate mare de proteine, sunt saraci in grasimi si simplu de produs. Ramane un singur semn de intrebare. De ce europenii nu se dau in vant dupa gandaci? Mai ales ca s-a demonstrat ca, oricum, anual o persoana ingereaza 500 de grame de particule de gandaci care se gasesc in diverse gemuri, in paine sau in alte produse. Probabil din cauza prejudecatilor sau a lipsei de obisnuinta!

In Mexic, Africa si China, insectele sunt delicatese

Potrivit cercetatorilor, peste 500 de specii de insecte sunt mancate in Mexic, 250 in Africa, iar in China sau in alte tari asiatice multe dintre acestea sunt delicatese.

Roland van de Ven este proprietarul unei ferme de insecte din Olanda si produce saptamanal 1.200 de kilograme de viermi comestibili, iar afacerile sale au crescut considerabil in ultima vreme.

De la 300 de kilograme in 2008, cantitatea de insecte pe care o produce s-a triplat anul trecut, ajungand la la 900 de kilograme.

„Oamenii nu mananca insecte in general din cauza unor bariere psihice. Dar alimentele care sunt facute din viermi sau gandaci pot fi procesate in asa fel incat sa nu se vada urmele de aripioare sau picioruse de lacuste ori gandaci”, spune Roland van de Ven, care incearca, la randul sau, sa ne demonstreze cat este de gustos si de sanatos un platou plin cu viermi sau gandaci.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Ultimele știri