IPCC va studia impactul incalzirii globale asupra natiunilor sarace

Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice din cadrul Natiunilor Unite (IPCC) isi va concentra urmatorul raport, ce trebuie sa apara in 2014, pe impactul diferentiat al incalzirii globale asupra celor mai sarace natiuni, potrivit The Guardian.

Cei 200 de membri cheie ai grupului, alcatuit din oameni de stiinta din toate tarile, s-au intalnit saptamana trecuta in Venetia pentru a incepe lucrarile pentru cel de-al cincilea raport. Potrivit lui Rajendra Pachauri, presedintele IPCC, exista prea putine date pentru a evalua impactul cresterii temperaturilor asupra natiunilor in curs de dezvoltare. El a nominalizat Africa, mentionand ca tarile de aici ar putea fi cele mai afectate de lipsa de informatii.

O parte din suma primita de IPCC odata cu premiul Nobel pentru Pace in 2007 a ajuns intr-un fond destinat sprijinirii natiunilor sarace. Pachauri a anuntat ca raportul din 2014 va include informatii despre modul in care statele se pot adapta schimbarilor climatice.

„Fiecare natiune si comunitate din lume va trebui sa se adapteze la orice se va intampla la Copenhaga”, a declarat Pachauri, facand referire la summitul din capitala Danemarcei, unde trebuie semnat un acord care sa inlocuiasca protocolul de la Kyoto.

Presedintele IPCC a recunoscut importanta acordului tarilor din G8, ce au stabilit saptamana trecuta ca o crestere a temperaturii globale peste doua grade nu poate fi acceptata. Totusi, el a mentionat ca acordul trebuia insotit de un document prin care tarile sa se angajeze la o limitare a emisiilor in conformitate cu recomandarile IPCC. Specialistii grupului sustin ca efectele catastrofale ale incalzirii globale nu pot fi evitate daca emisiile nu ajung la un maxim in 2015, dupa care scad drastic.

„In mod categoric ar fi trebuit sa mentioneze ca pana in 2020 vor implementa reduceri drastice ale emisiilor. Asa ca exista cateva lipsuri care sunt destul de batatoare la ochi. A venit timpul pentru comunitatea globala sa actioneze. Este frustranta distanta dintre cunostintele noastre despre schimbarile climatice si felul in care se actioneaza”, a explicat Pachauri.

Un alt subiect de care expertii IPCC se vor ocupa in viitorul raport este evaluarea impactului fenomenelor meteo extreme.

Foto: www.europarl.europa.eu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri