Un afluent al Crisului Negru, Valea Nimaiesti, care strabate municipiul Beius pe o lungime de 1,6 kilometri, va suporta ample lucrari de aparare, consolidare a malurilor si a pragurilor de fund partial distruse, printr-o investitie de la bugetul de stat in valoare de peste cinci milioane de lei, in scopul diminuarii efectelor negative ale viiturilor, potrivit Agerpres.
Potrivit sefului Directiei Ape Crisuri Oradea, Viorel Iuhas, lucrarea este in discutie inca din anul 2000, deoarece cresterea nivelului si revarsarile de ape pe Valea Nimaiesti, care strabate cinci sate si municipiul Beius, au afectat de multi ani gospodariile din comunele Budureasa si Curatele, dar si o parte din Beius.
De asemenea, acestea au provocat eroziunea albiei, malurilor, deteriorand si lucrarile hidrotehnice deja existente. Fondurile alocate de la bugetul de stat, in valoare exacta de 5.338.630 de lei, se vor derula prin Administratia Nationala "Apele Romane".
Investitia de pe Valea Nimaiesti are ca termen de finalizare anul 2013 si va fi efectuata de societatea Gavella, firma careia reprezentantii Directiei Apelor Crisuri i-au predat proiectul lucrarii in urma licitatiei. Constructorul va demara punerea in practica a proiectului in viitorul apropiat.
Directia Apelor Crisuri specifica faptul ca lucrarile de amenajare si materialele utilizate nu vor fi surse de poluare a mediului inconjurator, iar efectul acestora va favoriza normalizarea conditiilor de scurgere pe cursurile de apa.
Afluentul Valea Nimaiesti izvoraste de la poalele estice ale Muntilor Vladeasa, de la altitudinea de 1.440 de metri, strabate localitatile Budureasa, Burda, Pocioveliste, Curatele, Nimaiesti si se varsa in raul Crisul Negru dupa ce a traversat municipiul Beius.
Municipiul Beius este cel mai mic municipiu din tara cu 11.149 de locuitori, conform datelor Institutului National de Statistica, si este asezat in depresiunea cu acelasi nume, la poalele Muntilor Apuseni, pe malul drept al Crisului Negru, pe cursul sau mijlociu, fiind strabatut de Valea Nimaiesti (afluent al acestuia) care imparte orasul in doua parti. Beiusul este un oras-cetate naturala, strajuita din trei parti de masive ale Carpatilor Occidentali.
Foto: flickr.com