Inundatiile fac ravagii in tara

Paraul Craica a blocat traficul spre Baia Mare

Ploaia din ultimul timp a dus la cresterea debitelor si nivelului paraului Craica, blocand partial traficul spre municipiul Baia Mare din spre nord-est, potrivit Agerpres.

Purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, Dan Buca, a precizat ca apele au colectat si transportat deseurile menajere (peturi, materialele lemnoase si textile) aruncate in albia paraului de cetatenii de etnie roma care locuiesc pe marginea paraului Craica, fapt care a dus la revarsarea acestuia pe strada Paltinisului din Baia Mare.

A fost inundata artera de circulatie la iesirea din Baia Mare spre Catalina, in zona pasajului de cale ferata. Pentru restabilirea situatiei, pompierii militari au construit un dig din pamant, nisip si pietris, pe strada Paltinisului, pentru a opri revarsarea apei.

Doua echipaje ale Serviciului Politiei Rutiere au restrictionat circulatia in zona pasajului de cale ferata pentru a le permite pompierilor militari sa intervina si sa deblocheze gurile de canalizare de materialele si aluviunile transportate de ape.

Traficul rutier se desfasoara in conditii normale. S-a solicitat Comitetului local pentru situatii de urgenta sa intervina in zona si sa ia masuri de salubrizare a vaii paraului Craica.

Bistrita a iesit din albie la Argestru

Precipitatiile si cresterea temperaturilor au condus la iesirea Bistritei din albie si inundarea a zece terenuri agricole si a opt curti de gospodarii din zona Dornelor.

Purtatorul de cuvant al ISU Suceava, Dan Baltaru, a declarat sambata ca urmare a precipitatiilor de vineri noaptea din bazinul Dornelor, de aproximativ 15 litri pe metru patrat, s-a pus in miscare aglomerarea de sloiuri de gheata formata pe raul Bistrita, in zona Argestru.

Dupa un parcurs de aproximativ 500 metri s-a blocat curgerea sloiurilor in dreptul unui pod, insa ca urmare a interventiei Detasamentului de Pompieri Vatra Dornei, cu cangi si cordite, dupa 40 de minute s-a repus in miscare.

Au fost inundate zece terenuri agricole si opt curti gospodaresti, fara ca apa sa intre in locuinte. Situatia a fost monitorizata permanent inca din ziua de 19 decembrie, de la fata locului, de militarii Detasamentului de Pompieri Vatra Dornei, locuitorii din zona inundabila fiind alertati in timp oportun. Grupa operativa a ISU Suceava, echipa pirotehnica si Detasamentul de pompieri Vatra Dornei, impreuna cu Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Vatra Dornei si Detasamentul de Jandarmi Vatra Dornei, intervin pentru restabilirea situatiei.

Au fost alarmate comitetele locale pentru situatii de urgenta din aval de municipiul Vatra Dornei, respectiv din localitatile Dorna Arini, Crucea si Brosteni, care, impreuna cu Grupa operativa a ISU Suceava, monitorizeaza miscarea sloiurilor pentru prevenirea unei situatii de urgenta.

Debite in crestere in bazinul Somes-Tisa

Toate cursurile de ape care formeaza bazinul hidrografic Somes-Tisa pe teritoriul judetului Maramures se afla in usoara crestere. Conform dispeceratului din Sistemul de Gospodarire a Apelor Baia Mare, din cauza ploilor, raurile si parurile din bazinul Somes-Tisa au inregistrat o crestere semnificativa a debitelor. Deocamdata nu exista riscul iesirii apelor din matca.

Foto: adra.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri