Informatia Zilei Satu Mare: Circa 15.000 tone de pamant contaminat cu mercur au fost descoperite in zona Campia Turzii-Gilau

Directorul general al CNADNR, Dorina Tiron, a declarat, marti, pentru NewsIn, ca pe amplasamentul Autostrazii Transilvania in zona tronsonului Campia Turzii-Gilau s-au descoperit, in urma probelor prelevate de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, 15000 de tone de pamant contaminat cu mercur.

“Am primit rezultatul probelor prelevate de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si sunt 15.000 de tone de pamant contaminat cu mercur, substanta foarte periculoasa. Asteptam un proiect avizat de Ministerul Mediului pentru a gasi solutia necesara pentru decontaminarea zonei”, a mentionat, pentru NewsIn, Tiron.

Potrivit reprezentantului CNANDR, pe langa banii alocati pentru decontaminarea zonei de HCH (cunoscut sub denumire de lindan – n.r.) din tronsonul Campia Turzii-Gilau al Autostrazii Transilvania vor trebui alocate alte sume. “In prezent lucram la decontaminarea HCH si asteptam ca cei de la mediu sa gaseasca solutia, dupa care vom face alt contract pentru debarasarea acestui mercur din pamant”, a precizat directorul general al Companiei Nationale de Drumuri.

Dupa ce la sfarsitul lunii iulie au fost escavate 50.000 de tone de pamant, s-a descoperit, in afara de lindan, pe o portiune, o concentratie mare de mercur.

Potrivit unor surse din cadrul Agentiei de Mediu, mercurul nu poate fi tratat. Acesta trebuie impachetat in saci si dus intr-o mina de sare din Germania, unde aceste substante urmeaza sa fie neutralizate.

“Ministerul Transporturilor si Infrastructurii si Ministerul Mediului trebuie sa gaseasca solutii urgente pentru alocarea sumelor necesare pentru depoluarea zonei”, au spus, pentru NewsIn, surse din cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.

Directorul de proiect al autostrazii din cadrul CNADNR, Radu Gaspar, declara, in iulie, pentru NewsIn, ca CNADNR a atribuit contractul in valoare de 16,2 mil.euro pentru decontaminarea solului unei zone din tronsonul Campia Turzii-Gilau al Autostrazii Transilvania unui consortiu format din cinci firme – Eurocostruct, Transilvania Impact, Uni Reclyng, Setcar si Minesa. Aceste companii au efectuat decontaminarea unei zone a Autostrazii Brasov-Bors infestata cu substante periculoase, circa 50.000 de tone de sol contaminat, de la kilometrul 10 din tronsonul Campia Turzii-Gilau.

Pamantul contaminat a fost depozitat la un amplasament intermediar aflat la sase kilometri de autostrada, iar decontaminarea se va face in termen de 12 luni conform cerintelor Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.

In zona contaminata a functionat un depozit de substante chimice periculoase al Uzinelor Chimice Turda.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri