Marile societati poluatoare din judetul Cluj care nu s-au putut conforma normelor de protectie a mediului impuse de Uniunea Europeana au fost nevoite sa-si sisteze activitatea, a declarat, luni, pentru Agerpres, directorul coordonator adjunct al Comisariatul Regional al Garzii de Mediu Cluj (CRGMC), Viorel Plesa.
Potrivit acestuia, producatorul de lactate Napolact, parte a grupului olandez Friesland Foods, si-a inchis, inca din 2008, unitatea de la Huedin, care evacua apele neepurate, rezultate in procesul tehnologic, in canalizarea orasului. In 2009, combinatul Mechel din Campia Turzii nu mai polueaza raul Aries, in schimb, la Protan Dej si la Somesul Dej nu sunt inca finalizate programele de protectie a mediului.
Referindu-se la depozitele urbane de resturi menajere Pata Rat si Cetan Dej, reprezentantul CRGMC a precizat ca termenul prevazut pentru inchiderea acestora este 16 iulie 2010, in timp ce pentru depozitele din extravilanul oraselor Gherla, Campia Turzii, Huedin si Turda termenul este 16 iulie 2012.
Master Planul "Sistem integrat de management al deseurilor in judetul Cluj" este derulat prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu in cadrul Axei Prioritare 2 "Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor istorice contaminate" si va fi finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.
"Obiectivul general al POS Mediu este imbunatatirea standardelor de viata ale populatiei si a standardelor de mediu vizand, in principal, respectarea aquis-ului comunitar de mediu, a subliniat oficialul CRGMC. Viorel Plesa a aratat, in context, ca Garda de Mediu Cluj primeste zilnic reclamatii din partea populatiei privind incalcarea unor norme de protectie a mediului. Din pacate, in solutionarea unor astfel de cazuri institutia are, frecvent, intarzieri, pentru ca nu dispune de personalul de care are neaparat nevoie", a declarat domnul Plesa.
"Tot ce nu mai este bun in gospodarie se abandoneaza la margine de drum sau pe albia raurilor, iar pana vom avea un mediu curat, precum este in Austria, de pilda, se cer derulate programe sustinute de constientizare a locuitorilor fiecarei zone privind aportul lor la ocrotirea naturii, la gestionarea deseurilor gospodariei dar si a celor rezultate din constructii", a mai spus directorul coordonator adjunct, adaugand ca in ultimele luni CRGMC a aplicat sanctiuni totalizand peste 100.000 de lei pentru neconformarea la legislatia de mediu, atat persoanelor juridice, cat si persoanelor fizice.
In schimb, controalele planificate trebuie efectuate in termenele stabilite, a subliniat Viorel Plesa amintind, in context, ca in judetul Cluj a fost sistata depozitarea la toate gropile de gunoi neconforme cu normele prevazute de UE, iar situatia este reverificata la fata locului, in aceste zile.
La CRGMC sunt, in total, 13 angajati, a aratat reprezentantul institutiei. Veniturile personalului se situeaza intre 620 si 2.000 de lei, fiind cu totul disproportionate fata de nivelul de pregatire si responsabilitatile postului.