Directia Apelor Mures a anuntat, marti, ca a demarat un proiect de protejare a mediului prin asigurarea utilizarii durabile a resurselor de apa in valoare de 1.476.000 euro, din care 1.178.438 euro va fi grant din partea Mecanismului de Finantare al Zonei Economice Europene (EEA Financial Mechanism), informeaza Agerpres.
Potrivit purtatorului de cuvant al Directiei Apelor Mures, Calin Fokt, durata estimata a proiectului va fi de aproximativ 24 luni, iar implementarea acestuia este coordonata de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor Bucuresti (INHGA), in calitate de manager al proiectului, Directia Apelor Mures (DAM), Directoratul Norvegian al Energiei si Resurselor de Apa (NVE Norway) si Institutul Danez de Hidrologie (grupul DHI).
Proiectul-pilot se aplica in bazinul hidrografic al raului Tarnava Mica, un sub-bazin al bazinului hidrografic Mures, cu o lungime a raului de 196 km si a afluentilor acestuia de 595 km (suprafata bazinului este de 2.071 kmp). Administrativ, suprafata bazinului hidrografic Tarnava Mica acopera o parte din judetele Harghita, Mures, Alba si Sibiu, iar populatia de pe aceasta suprafata este de 175.797 locuitori.
Daniela Radulescu, director tehnic INHGA Bucuresti, a precizat ca acest proiect va include imbunatatirea sistemului de monitoring existent, realizarea si implementarea unui model bazinal, elaborarea recomandarilor si diseminarea rezultatelor obtinute.
Proiectul, cu sloganul "Echilibru pentru viata", indeamna la un consum echilibrat al resurselor de apa, la educatie pentru publicul larg si da nastere unei teme de meditatie pentru autoritatile in domeniul mediului, factorii de decizie si comunitatea stiintifica.
Potrivit purtatorului de cuvant al DAM, rezultatele proiectului vor oferi un sistem suport pentru managementul resurselor de apa pe o perioada scurta, medie sau lunga pentru bazinul Mures, iar acest sistem suport va putea fi aplicat pentru toate bazinele hidrografice din tara.
"Prin tehnologia si aplicatiile matematice utilizate se va crea un instrument de evaluare simultana a resurselor de ape de suprafata si subterane, ceea ce va reprezenta o noutate pentru Romania. Proiectul va furniza rezultate de cercetare inedite si de inalta calitate, care vor raspunde cerintelor directivelor Uniunii Europene. Ca urmare, avem nevoie de instrumente care sa cuantifice impactul asupra regimului hidrologic in prezent si viitor si pentru a imbunatati managementul apei intr-un mod integrat si consistent", a subliniat Fokt.
Directorul coordonator al DAM, Mihai Covaci, a subliniat ca prin realizarea acestui proiect Directia Apelor Mures va beneficia de dotarea cu aparatura automata pentru masurarea nivelurilor piezometrice in forajele de observatie (ape subterane) din bazinul hidrografic Tarnava Mica, softuri si echipamente informatice necesare pentru transmisia automata a datelor, trening si model integrat ape de suprafata, pentru imbunatatirea gospodaririi integrate a resurselor de ape.
Foto: neomania.ro