Pierderile înregistrate de industria eoliană din România, în ultimii doi, au totalizat aproxmiativ 4 miliarde de lei, echivalentul a 900 milioane de euro, potrivit datelor unui studiu realizat de EY pentru Asociația Română pentru Energie Regenerabilă.
Studiul, elaborat strict pe baza situațiilor financiare depuse de companii la Registrul Comerțului, relevă rezultate îngrijorătoare pentru investițiile din domeniul producerii energiei electrice din surse eoliene care, totalizând aproximativ 5 miliarde de euro, reprezintă, de departe, cea mai importantă investiție din sistemul energetic românesc de după anul 1989. În lipsa modificărilor legislative care să vină în sprijinul investitorilor, pierderile nete ale industriei eoliene au crescut anul trecut cu 1,9 miliarde de lei, totalizând circa 4 miliarde lei (aproximativ 900 milioane de euro), cumulat în anii 2014 și 2015″, se arată în studiu.
Potrivit sursei citate, se constată o depreciere extraordinară a activelor, de 4,1 miliarde de lei. În același timp, pentru a rambursa creditele accesate în vederea construirii centralelor eoliene sunt necesari 30 de ani, în condițiile în care durata de viață a unei centrale este de 20 de ani.
Claudia Brânduș, președintele RWEA, precizează că pierderile acumulate de investitorii din acest sector sunt provocate de ajutorul de stat incorect calibrat.
Investitorii sunt prinși ca într-un carusel: au continuat să acumuleze mari pierderi în anul 2015, activele acestora se tot devalorizează, au ajuns în imposibilitatea de a rambursa creditele. Dovadă sunt datele prezentate în studiul realizat de E&Y”, a spus Brânduș.
Potrivit REWA, ținând cont de prețul mediu al energie electrice înregistrata în 2015, de 166lei MWh, conform OPCOM, precum și cel actual, ajuns sub nivelul precent, centralele noi, precum cele eoliene au nevoie de ajutor de stat, conform regulilor europene pentru amortizarea investiției.