Pierderile generate de risipa alimentară ar putea ajunge la 600 miliarde de dolari pe an

Pierderile generate de risipa alimentară la nivel mondial ar putea crește cu 50% în următorii 15 ani, de la 400 miliarde de dolari, cât sunt în prezent, la 600 miliarde de dolari, ca urmare a dezvoltării clasei de mijloc, potrivit cifrelor publicate de agenția britanică de consultanță WRAP.

food-in-fridge-540x334

„Dacă toate deșeurile de alimente din lume ar forma o țară, ar fi de mărimea Mexicului și ar fi al treilea cel mai mare emițător de carbon din lume, după SUA și China”, a declarat directorul executiv al WRAP, Liz Goodwin. Aceasta a precizat că actuala cantitate de alimente aruncate ar fi suficientă pentru a hrăni de patru ori toate zonele afectate de foamete.

Reprezentanții WRAP susțin că reducerea risipei de alimente ar putea avea, de asemenea, implicatii uriașe și pentru mediul înconjurător. Deșeurile alimentarea generează 3,3 miliarde de tone de CO2, ceea ce reprezintă 7% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Organizația estimează că prin combaterea risipei alimentare cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră ar putea fi redusă cu până la un miliard de tone până în 2030, mai mult decât emisiile anuale ale Germaniei.

Referindu-se la Marea Britanie, Liz Goodwin a declarat că în următorii 10 ani, cantitatea de deșeuri alimnetare ar putea fi redusă cu până la 50%. „Analiza noastră sugerează că există potențialul de a reduce nivelul de deșeuri alimentare cu două milioane de tone pe an până în 2025. Acest lucru ar putea compensa cu până  70% necesarul de hrană pentru poluația aflată în creștere. Imaginați-vă ce ar putea însemna dacă vom putea replica acest fapt la nivel global”, a spus Goodwin.

Peste 1,3 miliarde tone de hrană, o treime din producția mondială de hrană, se risipesc în decursul unui an. Potrivit estimărilor pentru 2014, la nivelul Uniunii Europene peste 100 de milioane de tone de alimente sunt aruncate la gunoi. Dacă se continuă în ritmul actual cantitatea anuală pe care populația Statelor Membre o aruncă la gunoi va ajunge la 126 milioane de tone în 2020.

Citește și:

Taxele și impozitele mai mici ar putea reduce risipa alimentară a României

10.000 de oameni hrăniți cu mâncare aruncată în 10 luni

Europenii aruncă la gunoi 100 de milioane de tone de mâncare pe an

25% din alimentele cumpărate ajung la tomberon

spot_img

Ultimele știri