Pierderea efectului de răcire al aerosolilor, compensată prin reducerea GES

Efectul net de răcire pe care aerosoli îl au asupra climei va fi pierdut pe viitor din cauza creșterii emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), se arată într-un nou studiu citat de publicația Science for Environment Policy, care trage un nou semnal de alarmă asupra implementării cât mai rapide a politicilor de reducere a GES.

Aerosolii sunt particule fine sau picături de apă suspendate în aer, care pot reduce efectul de încălzire al Terrei prin reflectarea înapoi în spațiu a unei cantități de energie solară.

În studiul citat, cercetatorii au integrat datele privind emisiile istorice și proiecții de model pentru a examina impactul a trei aerosoli – dioxid de sulf (SO2), negru de fum și carbon organic.

S-a demonstrat astfel că, pe o perioadă de timp de 250 de ani (1850 – 2100), efectul pe care la avut și îl va avea negrul de fum, format din arderea incompletă a combustibililor fosili și a biomasei, asupra climei este unul de încăzire, deoarece absoarbe energia soarelui”, se arată în articolul Science for Environment Policy.

De asemenea, s-a demonstrat că dioxidul de sulf și carbonul organic reflectă energia soarelui și conduc la un efect global de răcire.

Analiza datelor istorice arată că emisiile de SO2 au crescut de la 1850, în mare parte ca urmare a dezvoltării centralelor electrice pe bază de cărbune. Emisiile de negru de fum, deja semnificative în 1850 ca urmare a utilizării de cărbune și lemne pentru încalzirea locuințelor și la gătit, au crescut ca urmare a dezvoltării exacerbate a transporturilor. Emisiile de SO2 au început să scadă după 1970, ca urmare a politicilor de mediu, în vreme ce emisiile de negru de fum au continuat trendul ascendent. În privința, carbonului organic, rezultat, în principal, în urma incendiilor de vegetație (paduri, pajiști etc) acesta a crescut între 1950 și 2000, din cauza defrișărilor”, se mai precizează în textul citat.

spot_img

Ultimele știri