Pierderea biodiversitatii va imbolnavi Terra

Biodiversitatea lumii a scazut cu aproximativ o treime in ultimii 35 de ani, in special din cauza pierderii habitatelor si a comertului cu tot ceea ce inseamna viata salbatica, a declarat World Wide Fund for Nature(WWF), citata de Reuters.

"Biodiversitatea este un sprijin pentru sanatatea planetei si are un impact direct asupra vietilor noastre. Prin urmare, este alarmant faptul ca, in ciuda cunoasterii problemelor mediului inconjurator, noi continuam sa inrautatim lucrurile", a spus liderul campaniei WWF, Colin Butfield. "Totodata, sunt si mici semne de speranta si daca guvernele iau masuri atat cat mai este posibil, putem incepe sa inversam acest trend", a mai spus acesta.

Indexul Vietuitoarelor de pe Planeta al WWF a descoperit aproximativ 4.000 de specii de pasari, pesti, mamifere, reptile, amfibieni care traiesc pe Glob. Acesta arata ca intre anii 1970 si 2007 speciile de pamant au scazut cu 25%, cele marine cu 28% si cele din apele dulci cu 29%.

Raportul vine cu cateva zile inaintea unui meeting intre membrii statelor din cadrul Natiunilor Unite (ONU) ce va avea loc saptamana viitoare la Bonn, Germania. Conventia pentru Diversitatea Biologica va incerca sa gaseasca modalitati de salvara a florei si faunei de pe Pamant, care sunt amenintate de activitatile umane.

Cativa oameni de stiinta vad pierderea plantelor, animalelor si a insectelor ca inceputul extinctiei celor sase specii din istoria Pamantului, ultima stabilindu-se in era dinozaurilor care au disparut in urma cu 130 milioane de ani. Cercetatorii indica faptul ca majoritatea produselor alimentare si medicinale din lume provin din natura si subliniaza ca speciile pe cale de disparitie pun in pericol sanatatea oamenilor.

"Reducerea biodiversitatii inseamna faptul ca milioane de oameni se vor confrunta cu un viitor in care proviziile de hrana sunt mult mai vulnerabile la daunatori si la boli si in care resursele de apa sunt foarte putine", a spus directorul general al WWF, James Leape. "Nimeni nu poate fi pasuit de impactul scaderii biodiversitatii pentru ca aceasta reducere inseamna imputinarea medicamentelor, vulnerabilitate mare la dezastre naturale si efecte mai mari ale incazirii globale", a mai spus acesta.

Directorul Gradinilor Kew din Marea Britanie, Stephen Hopper, a asemuit biodiversitatea cu un monitor planetar al sanatatii. "Biodiversitatea este ABC-ul (Airway, Breathing and Circulation) planetei aratand ca aceasta este in mare pericol",a spus Stephen Hopper.

Gradinile Kew fac parte din proiectul Millennium Seed Bank, care este pe drumul cel bun al colectarii in siguranta a 10% dintre plantele salbatice ale lumii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri