Picnicul civilizat ajuta Romania sa fie curata

Votarea Legii Picnicului, o initiativa a Asociatiei Green Revolution, in Camera Deputatilor este socotita de unii reprezentanti ai autoritatilor locale, primarii sau consilii judetene, inca o dovada ca tara noastra se alatura statelor europene care respecta mediul.

Presedintii consiliilor judetene Sibiu, Brasov, Timis si Prahova sustin ca prin Legea Picnicului vor fi create nu numai conditii civilizate pentru cei care ies la un gratar, ci si cadrul legal prin care multe paduri, rauri sau luminisuri vor fi crutate de gunoaie sau chiar de incendii.

Marginimea Sibiului, o eventuala zona de picnic

Sibiul, unul dintre cele mai frumoase judete din Romania, este asaltat, odata ce da firul ierbii, de turisti.

In urma lor, raman, ca in mai toata tara, de altfel,  munti de PET-uri, pungi din plastic, hartii ori carbuni ce inca fumega. Maldarele de gunoaie sunt stranse ulterior de autoritatile locale, iar cei care polueaza, astfel, natura scapa, de multe ori, fara sa plateasca macar o amenda simbolica.

„Aceasta Lege a Picnicului inscrie Romania in randul tarilor civilizate. Cetatenii vor fi nevoiti sa respecte natura, iar daca unii dintre ei vor simti, la inceput, ca pe o constrangere zona de picnic, cu timpul vor invata ca este firesc sa respecte natura. Legea este necesara pentru protejarea naturii, dar si pentru a educa oamenii”, a declarat, pentru Green Report, Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean Sibiu.

Gratarele sunt prezente mai peste tot in judetul Sibiu, inca din primele zile de primavara, dar zonele cele mai afectate sunt Marginimea Sibiului, cat si drumul spre Balea Lac, potrivit lui Martin Bottesch. Presedintele Consiliului Judetean Sibiu considera ca zonele de picnic ar trebui amenajate exact in locurile deja preferate de turisti.

Riscul de incendii, provocate de gratare, eliminat

Si Aristotel Cancescu, presedintele Consiliului Judetean Brasov, este de parere ca Legea Picnicului este o masura legislativa binevenita.

„In majoritatea statelor europene exista un cadru legal care asigura conditii civilizate pentru cei care vor sa iasa la picnic. In acelasi timp, exista legi prin care se asigura locuri supravegheate in care turistii pot face focul, lucru deosebit de important pentru prevenirea incendiilor, mai ales in paduri”, a declarat, pentru Green Report, Aristotel Cancescu, presedintele Consiliului Judetean Brasov.

Judetul Brasov este unul dintre cele mai cautate judete de catre turisti, printre care se afla, desigur, multi iubitori de friptura sau mici la gratar. In Bucegi, la Piatra Craiului, la Moeciu sau la Rasnov, odata ce vremea se incalzeste, apar siruri de masini care parcheaza in inima padurilor sau pe malul raurilor.

Dupa ce au facut un gratar insa, de multe ori cu crengi rupte din padure, turistii pleaca lasand in urma lor resturi de mancare ori te miri ce lucruri care le prisosesc.

„Multe locuri din judetul Brasov au fost afectate de gunoaiele ramase in urma picnicurilor. Moeciu, Bran, Rasnov sunt doar cateva dintre localitatile in care autoritatile locale se vedeau obligate sa stranga gunoaiele ramase in urma turistilor, mai ale vara. In plus, odata cu intrarea in vigoare a  acestei legi, speram, ca prin amenajarea de spatii speciale pentru picnic, sa fie evitat riscul incendiilor”, a mai spus Aristotel Cancescu.

Adrian Orza, viceprimar Timisoara: "Legea este foarte buna"

Viceprimarul municipiului Timis, Adrian Orza, sustine ca Legea Picnicului este o initiativa foarte buna, menita „sa-i civilizeze pe cei care-si bat joc de paduri”.

„Padurea Verde, comuna Sag sau comuna Albina, cat si malurile Timisului se numara printre locurile preferate de turisti. La sfarsitul saptamanii, si nu numai, acestia lasau insa in urma lor mormane de gunoaie ce trebuiau ridicate de autoritatile locale. Odata cu aceasta lege, vor fi amenajate locuri speciale pentru picnic, iar cetatenii vor deveni mai responsabili fata de natura”, a declarat, pentru Geen Report, Adrian Orza.

In Timisoara, primaria a amenajat un parc pentru picnic inca din 2009, investitie care se ridica la aproximativ 180.000 de euro. Parcul este conceput in forma de semicerc, a fost construit in stil clasic, iar timisorenii pot veni aici, la iarba verde, sa se destinda.

Judetul Prahova, invadat de gratarele bucurestenilor

Mircea Cozma, presedintele Consiliului Judetean Prahova, spune ca, in principiu, este de acord cu Legea Picnicului.

Insa, aplicarea acestei legi poate fi, relativ, dificila, crede Mircea Cozma, deoarece autoritatile locale vor fi cele care va trebui sa gaseasca bani pentru amenajarea spatiilor de picnic, iar banii ar trebui recuperati, prin taxe, tot de la cetateni.

„In judetul Prahova vin la gratare, saptamanal, in sezon, aproximativ 25.000 de bucuresteni, care lasa in urma lor tone de gunoaie pe care le ridica autoritatile locale. Malurile raului Teleajen, Valea Prahovei, Cheia sau Maneciu sunt doar cateva dintre locurile preferate de turistii bucuresteni, si nu numai. Sunt, in principiu, de acord cu aceasta lege, ca ne scapa de gunoaie, dar va fi greu de aplicat. Necesita timp si bani. Cred ca ar fi necesari 4 sau 5 ani, ca sa punem in aplicare prvederile legii, sa dotam spatiile cu apa curenta, electricitate sau toalete ecologice. In apropierea municipiului Ploiesti, noi avem un loc in care cetatenii pot sa aiba un picnic civilizat. Este vorba despre Parcul Bucov, amenajat de primarie”, a declarat, pentru Green Report, Mircea Cozma.

In apropierea orasului Ploiesti, Bucovul le ofera prahovenilor o oaza de liniste si verdeata. Parcul are o suprafata de peste 100 de hectare, iar aici se afla si conacul in care Constantin Stere, scriitor si om politic, si-a petrecut ultimii ani din viata.

Potrivit Legii Picnicului, proiect initiat de Asociatia Green Revolution si sustinut de Attila Korody, deputat UDMR si fost ministru al mediului, Sulfina Barbu, deputat PDL, Carmen Moldovan, deputat PSD si Adriana Saftoiu, fost deputat PNL, primariile vor fi cele care trebuie sa amenajeze spatii speciale pentru picnic. In zonele special amenajate poate merge orice persoana care isi doreste o zi in mijlocul naturii sau care vrea sa faca un gratar.

Autoritatile locale trebuie sa creeze tuturor participantilor conditii civilizate. De exemplu, sa existe puncte speciale pentru montarea gratarului adus de acasa, fie gratare deja construite. Amenajarea spatiilor trebuie sa excluda taierile de arbori si turnarea de beton.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Legea picnicului, sustinuta de deputati prin proiectul Green Politics
Legea Picnicului, pentru om si natura

Legea Picnicului a fost aprobata
 

spot_img

Ultimele știri