Spre deosebire de plastic sau de lemn, piatra nu putrezește, nu mucegăiește și nu se dezintegrează în timp. Poate rezista chiar și 100 de ani, ceea ce o face foarte sustenabilă. Poate fi folosită la construirea caselor, la designul interior, la decorarea grădinilor și nu numai.
Piatra este un material natural
Piatra este un produs de pe Pământ, natural, care nu are nevoie de alte resurse sau materiale pentru a fi creată. Grație diversității de texturi, culori, forme și caracteristici tehnice, poate avea o gamă largă de aplicații.
Piatra naturală nu conține toxine sau chimicale periculoase, așa că o poți folosi pentru interiorul spațiilor. Dacă vrei ca alegerea ta să aibă un impact minim asupra mediului, alege produsele din piatră care este extrasă din zona ta. Astfel vei reduce emisiile de gaze cu efect de seră ce se produc în timpul transportului materialelor. Sau, și mai bine, alege materialul în formă naturală, fără să fie nevoie deloc de procesare.
Piatra este foarte durabilă
Trece fără eforturi testul timpului, ceea ce va și crește valoarea casei tale pentru că materialele nu vor trebui înlocuite o lungă perioadă. Poate rezista de la 50 până la 100 de ani, și asta în condiții de trafic, cum ar fi curțile interioare, foaiere, băi și bucătării. Durabilitatea este foarte importantă atunci când alegi materiale de construcții pentru ca resursele să nu fie utilizate pentru a crea materiale noi.
Din moment ce nu se va deforma, nu va putrezi și nu se va dezintegra în timp, piatra este o alegere ideală pentru spațiile exterioare. Termitele și gândacii se pot bucura ronțăind lemnul, însă nu pot mânca piatră. Nu erodează în timp și rezistă la intemperiile vremii, spre deosebire de sol. Cărămidă și betonul sunt poroase si se pot sparge și absorbi apa, așa că piatra folosită în aer liber trebuie să fie mai dură. În plus, în funcție de cum sunt montate, distanța dintre pavelele îi poate permite apei să se scurgă în mod natural, iar iarbă care va crește printre ele va oferi un peisaj verde.
Piatra se întreține foarte ușor
Piatra nu arată murdăria și uzura așa ușor cum se întâmplă în cazul lemnului, de exemplu. Nu se zgârie, nu se pătează și este foarte ușor de curățat. Pentru baie, unde umiditatea este mare, se potrivește calcarul sau marmura, iar în bucătărie, granitul rezistă cel mai bine la zgârieturile de cuțite.
Piatra este reciclabilă
Folosind piatra, prin a-i reda un alt scop decât a avut până atunci, economisește energie, apă și alte resurse necesare pentru a crea unele produse din materiale brute. De exemplu, o clădire veche poate fi dezasamblată, iar piatra să fie folosită pentru pavaj, pereți interiori sau fațade. Pietrele plate, mici, pot fi folosite pentru podea, pentru a crea un mozaic sau un design pe perete. De asemenea, fragmentele de pietre pot fi folosite pentru a da un aer nou unei camere.