Evenimentul Zilei: Cine produce ecologic?
Agricultorii si-au dublat exporturile in acest an. Afacerile cu alimente sanatoase nu sunt inca profitabile pe piata romaneasca.
Lapte si produse procesate din lapte, miere, paine, taitei si chiar perne. Produsele ecologice, care sunt ferite de poluare, de aditivi si pesticide, fac furori la editia de anul acesta a Targului de animale Indagra, desfasurat de ieri si pana duminica la Romexpo.
Rodica Ferchiu este unul dintre primii producatori de lactate ecologice de la noi. Are o ferma si o fabrica de procesare a produselor lactate in comuna Asau, judetul Bacau, afacere demarata in urma cu patru ani.
A obtinut certificare pentru agricultura ecologica dupa ce a demonstrat ca vacutele ei mananca doar furaje ecologice, ca nu foloseste decat ustensile din inox si nu are adaosuri in lapte. Lactatele au un termen de valabilitate scurt, de pana la trei zile, iar fabrica este situata in varful muntelui, intr-o zona cu infrastructura dezastruoasa, motiv pentru care nu reuseste sa-si vanda produsele mai departe de granitele tarii.
Nu foarte profitabila, afacerea cu produse ecologice i-a mai dat o idee de business – turismul. Acum isi construieste o pensiune in aceeasi zona, pe care o promoveaza cu un atu important, agricultura ecologica.
Investitorul de la Asau este unul dintre cei aproape 3.000 de producatori de lactate ecologice de la noi, iar fabrica pe care o detine este una dintre cele cinci care functioneaza in sistem ecologic, in Romania. "Suprafata cultivata ecologic este de circa 1a din total", explica Teodora Aldescu, consilier in Ministerul Agriculturii. "Prin comparatie, in tarile UE, nivelul este de 2%".
Fara diferenta la pret
Costurile pentru a produce ecologic sunt semnificativ mai mari decat in sistem conventional. Diferenta nu este reflectata inca in pretul produselor, care ar trebui sa fie cu cel putin 20% mai scumpe. "In urmatorii ani, piata se va aseza, iar agricultura ecologica va deveni profitabila", explica Albert Imre, directorul executiv al Asociatiei Bioagricultorilor din Romania.
Dinu Onea, din judetul Maramures, conduce o afacere de familie inceputa in urma cu 60 de ani de bunicul lui. Produce miere de albine ecologica de trei ani si a ajuns cu produsele in lanturile de magazine Carrefour si Real. Nicio diferenta la gust sau la pret intre mierea ecologica si cea conventionala.
"Romanii nu sunt inca pregatiti sa plateasca mai mult pentru un produs mai sanatos, iar partenerii de la export cer cantitati mai mari decat putem noi produce acum", explica apicultorul.
Cei care au avut mai multi bani sa investeasca in capacitati de productie vand bine si la export: livrarile de produse ecologice pe pietele externe aproape s-au dublat in acest an, pana la circa 110.000 de tone.
Pentru mai multe informatii vizitati Evenimentul Zilei
Curentul: Exportul de produse ecologice aproape s-a dublat
Exporturile Romaniei de produse agroalimentare ecologice vor creste in acest an cu 40%, ajungandu-se astfel la aproximativ 70 milioane de euro. Astfel, potrivit estimarilor, livrarile de produse ecologice pe pietele externe au totalizat anul trecut 62.000 de tone, iar pentru 2007 este estimat un volum de 100.000 de tone, a declarat Teodora Aldescu, consilier in Ministerul Agriculturii.
Printre produsele ecologice exportate se numara soia, floarea-soarelui, cereale si produsele procesate din lapte. In Romania sunt inregistrati peste 3.800 de operatori in sectorul de profil, comparativ cu circa 3.400 de anul trecut. Majoritatea firmelor au activitati de productie animaliera ecologica, precum cresterea vacilor pentru lapte.
In prezent exista cinci fabrici care proceseaza lapte de vaca si de oaie in sistem ecologic. In ceea ce priveste suprafata cultivata ecologic, in Romania aceasta este estimata la 170.000 de hectare, fata de 143.000 de hectare in 2006.
Pentru mai multe informatii vizitati Curentul
Adevarul: Produsele ecologice – discrete pe piata, vedete la IndAgra
Mierea, dulceturile, sucurile si siropurile cu adevarat naturale, branzeturile si diverse alte alimente produse in regim de certificare ecologica fac furori in targul specializat in agricultura si industrie alimentara IndAgra, deschis ieri, la Romexpo.
Vizitatorii se opresc mirati la standurile cu astfel de produse, multi dintre ei intalnind pentru prima oara, fizic, asemenea bunatati.
Intr-adevar, statisticile oficiale arata ca, pe de-o parte, in Romania doar 1% din totalul pietei agroalimentare inseamna produse ecologice, iar pe de alta parte, acestea sunt trimise, de regula, la export. Vedete la marile targuri si expozitii cu profil agroalimentar, cum e si IndAgra, aceste produse sunt rar intalnite pe rafturile magazinelor din Romania.
Explicatia vine chiar de la producatori: daca asezam un produs ecologic langa omologul sau "comercial", am pierdut clientul din cauza diferentelor de pret.
"Un nectar de caise ecologic la 250 ml costa aproximativ trei lei; un suc comercial pe a carui eticheta scrie ca e din caise (desi are numai aroma acelui fruct) costa un leu", explica reprezentantul unei companii specializate in astfel de produse. El arata ca, deocamdata, solutia aleasa de "ecologici" in concurenta cu produsele comerciale este promovarea mai mult a calitatilor terapeutice ale alimentelor si bauturilor naturale.
Piata e dominata de… lapte si miere
Din totalul de 3.836 de operatori (producatori, procesatori si distribuitori) inregistrati si certificati ca furnizori de produse ecologice, aproape 2.900 provin din sectorul animalier. Cei mai multi sunt crescatorii de vaci, care furnizeaza lapte pentru cinci fabrici certificate ecologic, si apicultorii, a caror productie totala de miere a crescut exponential.
Daca in anul 2000 se raportau 10 tone, pentru 2007 se estimeaza o productie de peste 1.240 de tone de miere. Din acestea, mai mult de jumatate se trimite la export, potrivit datelor centralizate la Ministerul Agriculturii.
Reprezentantii ministerului au aratat ca produsele certificate ecologic se disting prin marca "ae" aplicata vizibil pe etichetele de pe ambalaje, si aceasta certificare se obtine prin proceduri riguroase, in regim de stricta monitorizare.Din sectorul vegetal provin 245 de operatori certificati ecologic, care cultiva cereale, legume sau fructe in ferme cu suprafete cuprinse intre 200 si 3.500 de hectare.
Editia din 2007 a targului IndAgra, deschis pana duminica, reuneste 850 de firme expozante din 26 de tari, pe o suprafata de expunere de 44.000 mp, din care 33.000 mp interior si 11.000 mp exterior. Expozitia este structurata pe mai multe saloane tematice – industrie alimentara, agricultura, produse ecologice, zootehnie etc.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul