Piaţa emisiilor de carbon din UE a crescut pentru prima dată în ultimii şapte ani

Emisiile de gaze cu efect de seră reglementate în conformitate cu piaţa de carbon din sistemul UE de comercializare a emisiilor au crescut în 2017 pentru prima dată în ultimii şapte ani, ca urmare a unei producţii industriale mai puternice, arată datele publicate marţi de Comisia Europeană, citate de Reuters.

piaţa emisiilor de carbon din UE a crescut

Aproximativ 45% din producţia de gaze cu efect de seră a Uniunii Europene este reglementată de schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), principala politică a blocului comunitar în domeniul combaterii încălzirii globale.

Pe baza datelor furnizate de Comisia Europeană, analiştii Reuters au calculat că anul trecut au fost reglementate emisii de gaze echivalente cu 1,756 miliarde tone de CO2 pentru companiile din cadrul schemei ETS, mai puţin companiile aeriene, cu 0,3% mai mult decât în 2016.

Limitarea încălzirii globale la 2 grade Celsius nu va mai putea să prevină impactul distructiv asupra climei

Emisiile de gaze cu efect de seră ale companiilor din sectorul energiei şi termoficării au scăzut cu 1%, însă emisiile totale ale sectorului industrial au crescut cu 1,8% ca urmare a creşterii emisiilor companiilor producătoare.

Economia europeană a crescut anul trecut cu 2,5%. Creşterea solidă din economia UE a avut drept consecinţă o majorare a activităţii ceea ce a dus la un nivel crescut al emisiilor”, a declarat Ingvild Sorhus, analist şef pe problema carbonului la Reuters.

Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) limitează emisiile de gaze cu efect de seră pentru un număr de aproximativ 12.000 de uzine, fabrici şi companii aeriene, obligîndu-le să cedeze un certificat de poluare pentru fiecare tonă de CO2 emisă anual până la finele lunii aprilie a anului următor.

Datele publicate de Comisia Europeană provin de la 94% dintre companiile participante la schema ETS.

Cifrele referitoare la emisiile de CO2 sunt urmărite cu atenţie de participanţii la schema ETS deoarece oferă un prim indiciu cu privire la balanţa dintre cerere şi ofertă. 

De asemenea, emisiile companiilor aeriene au crescut cu 13,3% în 2017 până la 61,5 milioane tone de CO2.

Cu tot cu emisiile generate de companiile aeriene ETS-urile totale din UE s-au ridicat la 1825 milioane de tone, în creşetere cu 0,7% faţă de 2016.

În cadrul ETS, companiile aeriene sunt obligate să raporteze emisiile pentru toate zborurile care încep şi se încheie în interiorul Uniunii Europene. 

spot_img

Ultimele știri