Guvernul vinde 300 milioane de certificate de emisii

In acest an vor putea fi vandute 300 milioane de certificate de emisii poluante, in pachete de un milion de unitati, potrivit unei hotarari aprobate astazi de Guvern. Negocierile vor incepe imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial a actului normativ, transmite Mediafax.

"Fiecare proiect care va fi fintantat din acesti bani va fi aprobat prin hotarare de Guvern. Comisia pentru vanzarea acestor certificate va initia negocieri cu toate statele semnatare ale protocolului de Kyoto imediat ce hotararea de Guvern va fi publicata in Monitorul Oficial", a declarat, miercuri, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, dupa sedinta de Guvern.

Romania are in acest an un disponibil de 300 milioane certificate de emisii poluante. Sumele obtinute astfel vor fi alocate investitiilor de mediu si de inlocuire a unitatilor vechi de productie a energiei, a adaugat Videanu.

Castiguri de pana la 2,5 miliarde euro

Pentru fiecare tona de dioxid de carbon se emite un certificat de emisii, denumit unitate a cantitatii atribuite (AAU). Romania si-a asumat, in intervalul 2008-2012, reducerea cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de sera, fata de nivelul anului 1989, procent similar cu cel convenit de Uniunea Europeana.

Pentru intervalul 2008-2012 Romania poate emite circa 1,279 miliarde tone de emisii de gaze cu efect de sera. Prin vanzarea surplusului de certificate de emisii autoritatile estimeaza ca vor obtine intre 1,2 si 2,5 miliarde euro.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, in luna martie, ca Romania poate vinde certificate de emisii de carbon de un miliard de euro, pe care le detine in baza Protocolului de la Kyoto si pe care nu le-a utilizat. Borbely spunea la acea data ca exita deja discutii in acest sens cu Japonia si Spania, pretul unui certificat fiind de 6,7 euro pe unitate.

Certificatele sunt emise in baza unui sistem al Uniunii Europene legat de reducerea poluarii. Ele sunt alocate fiecarui stat membru, dupa ce guvernul acestuia stabileste niveluri maxime nationale pentru emisiile de gaze si aloca niveluri maxime pentru operatorii industriali. Certificatele emise in baza acestor alocari pot fi tranzactionate.

Foto: capital.ro

spot_img

Ultimele știri