Guvernul accelereaza absorbtia fondurilor europene pentru pescuit

Pescuitul este singurul sector in care Romania nu a absorbit pana in prezent niciun ban din fondurile de 230,7 milioane euro disponibile pentru perioada 2007-2013, potrivit Mediafax. Acestor sume li se adauga o cofinantare de la bugetul de stat de 77 milioane euro.

De aceea, Guvernul a aprobat in sedinta de joi o ordonanta care prevede masuri pentru accelerarea absorbtiei sumelor alocate prin Fondul European pentru Pescuit, printre care si transferul fondurilor de la Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura la Ministerul Agriculturii.

"Ordonanta privind aprobarea unor masuri pentru accelerarea absorbtiei sumelor alocate prin Fondul European pentru Pescuit a fost emisa in contextul in care este necesara cresterea randamentului absorbtiei fondurilor europene puse la dispozitia Romaniei de catre Uniunea Europeana, pentru a evita riscul pierderii acreditarilor acordate de UE institutiilor implicate in derularea fondurilor europene", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Actul normativ aprobat de executiv prevede reorganizarea institutionala a Autoritatii de Management pentru Programul Operational de Pescuit (POP), ceea ce va presupune transferul functiilor de gestionare a fondurilor europene de pescuit din responsabilitatea Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura (ANPA) catre Ministerul Agriculturii. "Astfel, functia de plata va fi asigurata de directiile de specialitate din minister", se mai arata in comunicat.

Un numar de 35 de proiecte, cu o valoare de 132 milioane de lei, fusesera depuse pana pe data de 11 august pentru accesarea fondurilor UE disponibile prin Programul Operational pentru Pescuit, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Proiectele de investitii in domeniul piscicol au putut fi depuse incepand cu data de 11 mai, desi programul a fost aprobat inca din decembrie 2007.

"Referitor la absorbtia fondurilor din cadrul Fondului European de Pescuit, s-au luat masuri pentru accelerarea etapelor necesare implementarii Programului Operational de Pescuit, astfel ca in scurt timp sa fie corectate toate obiectiile solicitate de autoritatile de audit", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii de la inceputul lunii august.

Cererile de finantare pot fi depuse, fara un termen limita, pentru proiecte de investitii, precum procesarea si comercializarea pestelui, in acvacultura si pentru cumpararea de ambarcatiuni. Depunerea proiectelor se poate face la sediile regionale ale Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura. Beneficiarii pot fi pescarii si organizatiile de pescari, firmele private dar si organismele publice.

ONG-urile denunta ineficienta ANPA

Banii europeni alocati Romaniei prin Programul Operational de Pescuit au fost blocati de ineficienta si lipsa de transparenta, se precizeaza intr-o scrisoare de pozitie adresata premierului Emil Boc si ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu, de catre Coalitia pentru Fonduri Structurale.

Pentru a putea primi fondurile alocate Romaniei de Comisia Europeana, ANPA – Autoritatea de Management desemnata pentru gestionarea acestor fonduri – trebuia sa puna la punct o serie de proceduri clare prin care sa demonstreze ca poate asigura corectitudinea si transparenta necesare gestionarii fondurilor europene, se precizeaza in scrisoare.

“Nu am primit pana acum niciun raspuns din partea oficialilor guvernului, insa suntem increzatori ca hotararea luata in sedinta de joi va conduce pana la urma la accelerarea absorbtiei sumelor alocate prin Fondul European pentru Pescuit”, a declarat, pentru Green Report, Costel Popa, directorul Asociatiei “Salvati Dunarea si Delta”.

Programul Operational pentru Pescuit al Romaniei a fost elaborat de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, in conformitate cu art. 17(3) din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1198/2006 din 27 iulie 2006 privind Fondul European pentru Pescuit, in urma unui proces de consultare a agentilor socio-economici, autoritatilor publice centrale si locale, sindicatelor, ONG-urilor si organizatiilor profesionale.

Foto: field.ca

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri