Gazeta de Sud: Voluntari doljeni la impadurit

Peste 100 de craioveni, copii si adulti, si-au reunit ieri fortele pentru a da o mana de ajutor la dezvoltarea plamanului verde al planetei. Acestia au plantat aproximativ 2.500 de puieti de plop si stejar rosu in Padurea Dalga, din Dolj.

Sirul initiativelor bune dedicate Lunii Padurii continua. Pentru a constientiza populatia cu privire la necesitatea protejarii ecosistemului forestier, ieri, Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Dolj a organizat o ampla actiune de plantat copaci in Padurea Dalga.

„Suntem in Luna Padurii, eveniment marcat pe plan mondial, care se desfasoara in intervalul 15 martie-15 aprilie, si este deja o traditie ca in aceasta perioada sa defasuram actiuni de constientizare, sensibilizare si educare, de protectie si plantare a padurilor“, a declarat Octavian Popa, sef serviciu in cadrul APM Dolj.

Astfel, in prima parte a zilei de ieri s-au plantat cateva mii de copaci. „S-au plantat aproximativ 2.500 de puieti, dintre care 800 de stejar rosu si aproximativ 1.500 de plop american. Ne bucuram ca ni se alatura si elevii deoarece ei sunt cei care ar trebui sa inteleaga ca este nevoie de o mare ecologizare“, a declarat ing. Ilie Silvestru Nuta, seful Ocolului Segarcea, Directia Silvica Craiova.

„Ajutam societatea si, in acelasi timp, ne integram“

La eveniment au participat aproximativ 100 de persoane, micutii de la Palatul Copiilor, elevi de la Scoala Speciala „Beethoven“, persoane private de libertate de la Penitenciarul Pelendava Craiova si de la Penitenciarul de Minori, precum si angajati ai APM Dolj, ai Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) si ai Directiei Silvice Craiova. Acestia nu au pus numai umarul, ci si sufletul la impadurirea a aproximativ doua hectare de padure (0,12 ha completare cu stejar si 1,8 hectare impadurire cu plop).

„Ajutam la actiunea de plantare pentru ca in felul asta ajutam societatea si, in acelasi timp, ne integram“, a spus Silviu Petre Melut, unul dintre cei care s-au implicat in aceasta actiune, pe a carui fata se putea citi mandria ca poate face ceva util. „Ajutam la impadurire. Ne place, plantam copaci si mai iesim la aer liber“, a adaugat Dragos Daniel Oprea. De altfel, persoanele private de libertate care au participat la actiune au facut-o voluntar. „Prezenta lor aici se bazeaza pe voluntariat. Prin astfel de actiuni facilitam integrarea persoanelor private de libertate“, a declarat subinspectorul Leonard Voicila, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Pelendava Craiova.

Actiunea a urmarit si responsabilizarea copiilor si adolescentilor

Actiunea a avut insa si un scop educativ. „Am vrut sa incepem educatia ecologica de pe bancile scolii si sa punem in aplicare si moto-ul «Nu deficient, ci eficient»“, a spus Corina Gheorghe, profesor la Centrul Scolar „Beethoven“, coordonatorul proiectului „Incalzirea Globala“. Scop educativ a avut si pentru persoanele private de libertate de la Penitenciarul de Minori care au venit la actiunea de impadurire cu doua mesaje clare: „Stop impaduririi!“ si „Noi vrem sa prindem radacini“.

Actiunea de ieri a facut parte dintr-un lung sir de actiuni asemanatoare de plantare si ecologizare a padurilor si apelor din Dolj.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri