Viata Libera Galati: O lege cu gratar, coapta la foc mic

In lipsa unor reglementari clare, singura solutie pentru protectia mediului este educarea populatiei * Galatenii pot alege, in acest an, sa faca gratare la Plaja Dunarea sau Lacul Vanatori, decat sa isi afume cartierele *

Legea picnicului – o lege sublima, care lipseste cu desavarsire, cam asa s-ar putea traduce, in cateva vorbe, povestea unei initiative care, la vremea lansarii ei, a fost primita cu bratele deschise de opinia publica.

Din pacate insa, totul a ramas si acum la acelasi stadiu, desi a trecut aproape un an de la lansarea ei.

In lipsa unei astfel de reglementari clare care sa explice tuturor ca masinile nu se spala in rauri, iar micii se frig la gratar doar in locuri special amenajate, in urma romanilor, pe pajistile patriei, raman, dupa fiecare iesire la iarba verde, munti de gunoaie, luati in seama de autoritati doar cu prilejul vreunei actiuni de ecologizare, neaparat mediatizata in presa video!

Numai verde sa nu fii!

De Florii a plouat. Slava Domnului, s-ar putea spune, avand in vedere trista experienta a muntilor de gunoaie lasati in urma, in anii trecuti, de galatenii veniti sa petreaca la iarba verde.

In lunca Siretului (fosta padurice care se vede de pe pod, cum mergi spre Selgros) se pot vedea cel mai bine locurile „roase” de focurile acestor indieni moderni care nu fac diferenta dintre a petrece cateva ore la aer curat si liniste si a distruge natura, in muzica data la maxim si fum de mici…

Iar locurile innegrite de gratarele de anul trecut, precum si PET-urile raspandite prin iarba care abia se iteste te fac sa te gandesti cu groaza la toate week-end-urile insorite care vor urma in acest an. Asta, ca sa nu mai vorbim de traditionala iesire la gratar de Pasti si de 1 Mai…

Nu avem o lege, dar o sustinem!

Din pacate, distrugerea mediului prin gratare nu este pedepsita asa cum ar trebui, in Romania. Exista o serie de legi si ordine date de Ministerul Mediului, insa nu o lege unica.

A existat o initiativa a asociatiei ecologiste Green Report, care s-a gandit sa elaboreze o Lege a Picnicului, care sa stabileasca in ce mod se poate campa, face un gratar etc intr-o padure, pe malul unei ape sau pe un spatiu verde.

Potrivit proiectului Legii Picnicului, consiliile locale care au in grija spatiile verzi ar trebui sa amenajeze zone specifice pentru picnic, ingradite, dotate cu puncte de colectare selectiva, toalete ecologice, locuri speciale pentru foc, fie delimitate cu pietris, fie echipate cu gratare, precum si locuri de parcare. Aceste locuri ar trebui sa fie si pazite.

Potrivit directorului editorial Corneliu Belciug, de la Green Report, in momentul de fata, pentru a merge la iarba verde este necesar „sa cunoastem 15 -16 legi si ordine ale Ministerului Mediului”.

Printre ele, Legea mediului – de aprobare a OG 195/2005 -, care „are foarte multe lacune in ceea ce priveste protejarea naturii”, mai aflam de pe site-ul aceste organizatii (https://green-report.ro/).

La lansarea initiativei, seful Garzii de Mediu Galati, Mihai Turcu, a declarat ca o astfel de lege ar permite sanctionarea celor care distrug spatiile verzi cu gratarele, persoane care acum nu sunt „atinse” cu nici un fel de sanctiune.

Din pacate insa, desi se vorbeste de acest proiect de cel putin un an, el nu a fost adoptat in Parlament. Cel putin la modul oficial, legea este sustinuta si de autoritatile centrale.

De pilda, la numirea in functie, anul trecut, ministra pe atunci interimara a Mediului, Elena Udrea, declara ca va sustine toate proiectele aflate in derulare.

Este drept, Udrea a revenit ulterior, spunand ca nu este nevoie de o astfel de lege, invocand reglementarile din legea agriculturii si legea silviculturii privind interdictia aprinderii focului in zone neprotejate. Pentru o astfel de lege a picnicului se declara, toamna trecuta, si presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului…

Locuri special amenajate

Cum lege nu avem, dar spatiile verzi care inca mai exista sunt in pericol de a fi distruse de furia gratarelor, mai bine este sa previi decat sa interzici.

Asta, si pentru ca, se stie, tot ce este interzis, este si mai tentant… Deci, daca tot nu poti interzice gratarele, macar sa le muti dintre blocuri, gunoaie, caini vagabonzi, sau din mijlocul padurii, in locuri special amenajate.

Seful Serviciului Administrarea Domeniului Public, Eduard Grosu, a declarat: „am solicitat primarului avizul de a deschide, in acest an, inainte de sezonul oficial, Plaja Dunarea si Lacul Vanatorii.

Astfel, ii vom putea primi pe galatenii care vor sa faca un gratar, la aceste doua obiective”. Teoretic, sezonul incepe la Lacul Vanatori pe 15 aprilie, iar la Plaja Dunarea, pe 1 mai.

Cum Pastele s-a grabit in acest an si daca vremea va fi frumoasa (desi, se spune ca asa cum e vremea de Florii, asa va fi si de Paste), galatenii vor putea face gratare la Plaja Dunarea sau Lacul Vanatori.

Pentru plaja, intrarea pentru adulti este de 4,5 lei, iar pentru elevi, studenti, pensionari – trei lei, plus alti trei lei pentru parcarea masinii. La Lacul Vanatori, intrarea este patru lei (adulti), trei lei (elevi, studenti, pensionari), plus alti trei lei pentru parcarea masinii.

Aici se mai poate inchiria cu 20 de lei si unul din cele patru foisoare, ne-a mai spus Eduard Grosu. Atat la Plaja Dunarea, cat si la Lacul Vanatori, sunt amenajate cate 15 gratare.

„Se vor plati taxe, pentru a putea avea fonduri de salubrizare, pentru ca anii trecuti am avut trista experienta de a curata cu fonduri proprii mizeria lasata in urma de galateni…”.

Ca sa nu mai vorbesc de alte surprize neplacute – mi-au pus pe foc, pentru gratare, mobilier urban din lemn… nu zic, din padure mai pot aduna vreascuri, dar nu sa puna pe foc bancutele!”, a explicat Eduard Grosu.

Cine va veni la gratarele amenajate trebuie sa stie ca grupurile sanitare vor functiona, va fi apa curenta, insa barurile de pe plaja nu vor fi deschise – deci berea se aduce la pachet.

Tot la pachet este bine sa aduceti combustibilul, pentru ca, de aceasta data, bancutele de lemn vor fi pazite de personalul SADP ca sa nu mai ajunga jar pentru mititei…

Mai sunt gratare si la Garboavele

Cei care au chef, de Paste, de un gratar in mijlocul naturii, nu trebuie sa uite de Padurea Garboavele. Aici, va asteapta in jur de 60 de gratare amenajate, in jurul carora se gasesc mese si bancute.

Pentru ca gunoiul sa nu fie lasat prin padure, au fost montate si in jur de 60 de cosuri de gunoi, am aflat de la Picu Apostol Roman, seful Serviciului public judetean de Administrarea Domeniului Public si Privat al CJ.

Fata de amenajarile de anul trecut, in aceasta primavara, la Padurea Garboavele, in locurile traditionale de gratare vor fi si trei locuri de joaca pentru copii, amenajate cu fonduri de la CJ – 37.000 de lei (pentru patru locuri, unul fiind la Zatun).

Iar atmosfera va fi „inviorata” si de cele trei fantani arteziene. Pentru intrarea in Padurea Garboavele, cel putin de Paste nu se va plati nimic, desi CJ a aprobat introducerea unei taxe de ecologizare de trei lei pe masina.

„Noi nu am putut incasa, pentru ca nu aveai ce oferi oamenilor de acesti bani. Acum insa, cu toate amenajarile facute, e alta discutie”, a explicat Picu Apostol Roman, de ce nu s-a incasat pana acum taxa.

Care taxa ar putea fi modificata chiar astazi, in sedinta CJ, unde se propune cresterea ei la cinci lei de masina si un leu de persoana.

Pescarii, la Zatun

Cei care nu vor sa faca gratar la gramada, in Padurea Garboavele, pot opta pentru Balta Zatun, administrata tot de CJ.

Si aici exista in jur de zece gratare (pe care le poti duce langa balta sa frigi pestele scos din apa), dar si foisoare (unul pescaresc, de 12 metri lungime si alte patru, mai mici).

Insa atentie la cati bani aveti prin buzunare! Aici accesul pentru un pescar costa 100 de lei, dar „daca vine cu copiii, pentru ei nu mai plateste nimic”, a mai spus Roman.

spot_img

Ultimele știri