Gazeta de Sud: O alunecare de teren afecteaza scoala din Rosia de Amaradia

Scoala primara din localitatea Rosia de Amaradia, judetul Gorj, risca sa fie inchisa, iar 88 de copii sa ramana acasa, din cauza unei alunecari de teren produse in urma ploilor cazute recent. Primaria comunei nu dispune de fonduri suficiente pentru construirea unui zid de sprijin.

O alunecare de teren produsa in comuna gorjeana Rosia de Amaradia pune in pericol structura de rezistenta a scolii primare din localitate. Ploile din ultima perioada au luat la vale pamanturile din centrul comunei aflate in vecinatatea unei exploatari miniere. Alunecarea de teren s-a produs pe o lungime de aproximativ 12 metri, la circa doi-trei metri in spatele scolii.

In apropierea unitatii de invatamant se afla sediul primariei, dar si mai multe gospodarii, care sunt, de asemenea, in pericol, daca in zona nu vor fi realizate lucrari de consolidare a terenului. La unitatea de invatamant sunt inscrisi 88 de copii, iar daca scoala se va inchide acestia vor fi nevoiti sa stea acasa. Potrivit primarului din Rosia de Amaradia, Liviu Cotojman, la unitatea de invatamant din centrul comunei invata in prezent si copiii din satele Sitoaia si Seciuri, unde scolile nu mai functioneaza de cativa ani din cauza numarului mic de elevi.

Nu au fonduri pentru lucrari

Primaria din Rosia de Amaradia a cuprins dealul din spatele scolii intr-un proiect de consolidare, insa lucrarile nu au fost efectuate decat in proportie de 20% din cauza lipsei banilor.

„Am vorbit cu mai multi specialisti si stiam ce ne asteapta in cazul in care ploua din abundenta. Apa s-a infiltrat si a antrenat pamantul la vale. Nu stim cat va sta scoala pe bucata de pamant ramasa. Practic, este o alunecare cu scufundare. In urma cu o luna, am inceput constructia unui zid de sprijin si a 64 de piloni de sustinere. Nu am avut bani decat pentru o parte din lucrari. Constructia zidului a inceput cu fonduri din bugetul local, dar noi abia ne descurcam sa achitam facturile si salariile, dar sa mai facem si investitii! Costul acestor lucrari depaseste 700.000 de lei fara TVA. Daca am primi banii, am salva practic centrul comunei, si casele, si sediul primariei. Speram sa nu mai ploua, pentru ca altfel nu putem estima ce s-ar putea intampla. Cadrele didactice si copiii se tem sa mai stea in locatia respectiva, mai ales cand ploua din abundenta. Schimbarea geografiei locului este vizibila de la o zi la alta, cand cantitati mari de apa patrund in sol“, a declarat primarul din Rosia de Amaradia, Liviu Cotojman.

Edilul-sef a transmis recent o adresa Prefecturii Gorj si una Ministerului Administratiei si Internelor, in care solicita interventia autoritatilor in timp util, astfel incat scoala sa ramana pe amplasamentul actual. Prefectul de Gorj, Liviu Andrei, s-a deplasat joi la Rosia de Amaradia pentru a evalua situatia scolii primare din centrul comunei si a declarat ca va interveni la guvern pentru deblocarea de fonduri, astfel incat lucrarile de constructie a zidului de sprijin sa continue.

Comuna Rosia de Amaradia a fost grav afectata in ultimii ani de alunecarile de teren. Din satul Seciuri au fost stramutate acum doi ani, in zona Albeni – Targu Carbunesti, cateva zeci de familii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri