Pentru a constientiza populatia cu privire la necesitatea protejarii ecosistemului forestier, in aceasta perioada, Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Dolj deruleaza, in cadrul Lunii Padurii, impreuna cu Directia Silvica Craiova o serie de actiuni de plantare si ecologizare a padurilor si apelor din Dolj.
„Luni am avut o actiune de plantare in colaborare cu ONG AER, ONG Copacul de Hartie, studenti de la Universitatea din Craiova si voluntari de la asociatia Exploratorilor pentru Viitor. In cadrul acesteia s-au plantat 700 de puieti in padurea de la Leamna“, a declarat Octavian Popa, sef serviciu in cadrul APM Dolj, care a explicat ca aceasta actiune a fost urmata de o intalnire cu elevii de la Colegiul National „Fratii Buzesti“, care au avut posibilitatea sa viziteze laboratorul APM Dolj si sa faca diverse experimente pe deseuri.
Manifestarile urmaresc responsabilizarea populatiei
Actiuni asemanatoare vor mai avea loc pana la sfarsitul saptamanii, cu conditia ca vremea sa permita acest lucru. „Miercuri (astazi-n.r.) va urma o actiune de ecologizare in zona aeroport (Padurea cu Pini), actiune la care vor participa atat angajatii APM Dolj, cat si cei ai Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Craiova. In acea zona, craiovenii ies la gratar si lasa in urma destul de multe gunoaie. De acolo ne vom deplasa la Tancodrom, la Lacul Tanchistilor, unde, de asemenea, va avea loc o actiune de ecologizare“, a adaugat Octavian Popa.
In plus, vineri este programata o actiune de plantare puieti in zona Orodel (actiune comuna cu Directia Silvica Craiova si Palatul Copiilor), care va fi urmata, la inceputul saptamanii viitoare, de o actiune de ecologizare a raului Jiu. Potrivit informatiilor primite de la reprezentantii APM Dolj, aceste actiuni au ca scop responsabilizarea doljenilor in relatia cu padurea si constientizarea populatiei asupra necesitatii pastrarii curateniei in zonele impadurite si in jurul raurilor si lacurilor, dar si responsabilizarea tinerilor.
Luna Padurii se serbeaza din anul 1902
Luna Padurii este unul din cele mai importante evenimente silvice si ecologice, reprezentand o modalitate de sensibilizare a publicului si a factorilor decizionali, cu privire la importanta padurilor, a rolului lor esential in mentinerea echilibrului ecologic. Aceasta sarbatoare are inceputurile inca din anul 1872, cand a debutat organizarea sarbatorii sadirii arborilor in SUA, ca o consecinta fireasca a accentuarii despaduririlor. In Romania, prima data a fost organizata in anul 1902 de catre Spiru Haret, pe atunci ministru al cultelor si instructiei publice, sub denumirea „Sarbatoarea sadirii arborelui“.