Doljul se afla pe lista judetelor cu cele mai multe gropi de gunoi care nu corespund normelor europene. Cele 126 de gropi neinchise plaseaza judetul pe locul al doilea al clasamentului.
Ultimatumul dat primariilor din mediul rural doljean pentru a inchide depozitele de gunoi a trecut de mult. Au trecut si verificarile efectuate de Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului si de Garda de Mediu si, din cele 309 gropi de gunoi, cate exista in judet, 126 sunt inca functionale. Cel putin, asa arata statisticile celor de la Mediu, care, desi au dat amenzi, nu au reusit sa inchida toate platformele din comune.
La acestea se adauga alte 183, unde primarii sustin ca au sistat depozitarea resturilor menajere. Dar nimeni nu garanteaza ca ar fi asa. Constantin Vasile, primarul din comuna Bucovat, afirma ca toate cele opt gropi din localitate au fost inchise, dar nu poate da asigurari ca oamenii nu mai folosesc vechile depozite.
„Nu poti sa-i urmaresti pe toti. L-am vazut eu pe un profesor universitar care are vila in Leamna cum a venit cu gunoiul din oras si arunca la marginea drumului sacii menajeri“. Mai grav este ca in Bucovat primarul a adoptat, intr-un fel, metoda strutului: gunoiul pe care il arunca oamenii la vechile amplasamente este ridicat de reprezentantii unei firme si dus in alta parte a localitatii pentru acoperirea unei gropi.
Ca autoritatile nu au miscat un deget, desi aveau posibilitate financiara, se vede si in cazul localitatii Isalnita. „La Isalnita nu s-a facut nimic. Cele patru gropi sunt inca functionale, iar ei au bani la buget. Multi dintre primari au preferat sa plateasca amenzi, desi cu acesti bani ar fi putut rezolva problema gunoiului. In aceeasi situatie se afla Silistea Crucii si Dabuleni. Primarii din Motatei, Seaca de Camp, Gangiova sustin ca habar nu aveau de aceste norme, in timp ce autoritatile din Dragotesti, desi dispuneau de toate utilajele necesare acoperirii gropilor, au spus ca nu au bani de motorina“, a afirmat Ileana Serban, directoare coordonatoare a Comisariatului Garzii de Mediu.
In asteptarea masterplanului
Masterplanul de gestionare a deseurilor este doar un proiect pe hartie, care, in cele din urma, a fost aprobat, dar este nevoie de implicarea prefecturii si a consiliului judetean in solutionarea acestei probleme. In acelasi timp, Ministerul Mediului promite bani pentru localitatile care nu au reusit sa rezolve chestiunea depozitarii gunoiului. In Bradesti, Goicea, Urzicuta, Simnicul de Sus, depozitele de gunoi sunt de domeniul trecutului. Mai mult, aici s-au incheiat contracte cu firme de ridicare a gunoiului si astfel salubrizarea este asigurata.
309 gropi in Dolj
In Dolj sunt inregistrate 309 gropi de gunoi in mediul rural. 164 sunt depozite inchise, 183 au sistat depozitarea, iar 126 sunt in functiune. Dintre cele inchise, 150 sunt acoperite cu pamant, iar altele, insamantate cu iarba.