Gazeta de Sud: Blocul groazei

Sute de peturi goale, pungi, cartoane, resturi menajere, haine vechi, mormane de gunoi inconjoara blocul 6 vechi din Valea Rosie. Este mizeria pe care locatarii o arunca direct pe fereastra, pe spatiul de langa cladire, desi la cinci metri de bloc sunt amplasate doua tomberoane.

S-ar putea spune ca locatarii din blocul 6 vechi din Valea Rosie si-au deschis propria groapa de gunoi, chiar sub ferestrele locuintelor. Fiindca gunoiul nu ajunge niciodata la tomberon, ci este aruncat pe fereastra in gradina blocului, pe domeniul public.

O data la cateva luni, angajatii RAADPFL Craiova si cei ai Serviciului de Salubritate „deratizeaza“ zona populata de gandaci, soareci si sobolani. Blocul 6 vechi din Valea Rosie este un adevarat focar de infectie. Proprietarii apartamentelor din blocurile alaturate sunt ingroziti de comportamentul vecinilor.

„Majoritatea locatarilor sunt romi. Arunca toata mizeria din casa pe geam. Si cei de la Salubritate sunt ingroziti. Au spus ca nu au mai intalnit asa ceva in tot orasul. Noi trebuie sa suportam tot rahatul lor. Mizerie pe zeci de metri, miros pestilential, caini. Nu indrazneste nimeni sa le zica nimic. Unei vecine care a indraznit sa se ia de ei i-au spart geamul. Vine politia si degeaba. Nu mai stim pe cine sa sesizam“, se plange un locatar de la blocul 3. Oamenii vorbesc cu teama, pentru ca, atunci cand le-au atras atentia sau au facut sesizari, au avut de suferit din cauza vecinilor certati cu civilizatia.

„Acesta este comportamentul lor“

Blocul este unul dintre cele mai vechi din Craiova, un camin de nefamilisti aflat intr-o stare avansata de degradare. Interesant este ca la parterul acestui bloc isi desfasoara activitatea cateva cabinete medicale, personalul si pacientii fiind terorizati de locatari. Pentru siguranta, si-au pus la intrare usa metalica, la ferestre – grilaje, iar geamurile sparte au fost inlocuite cu placaj.

„Eu locuiesc in cartier. Medicul meu de familie are cabinetul in blocul 6. Intr-o zi cand am venit la control era cat pe ce sa-mi cada in cap o plasa cu gunoi. Si doamnele doctor se plang. Cheama politia, dar degeaba“, a spus o pacienta.

Reprezentantii asociatiei, administratorul Sorin Stoica, spune ca impotriva locatarilor din blocul 6 s-au luat toate masurile posibile. Avertizari, discutii, amenzi, sesizari catre politie, dar nimic nu i-a determinat sa adopte un comportament civilizat.

„Noi avem o femeie de serviciu angajata numai pentru acest bloc, iar o data pe luna cei de la Salubritate ridica toata mizeria. Am fost amendati si de cei de la Sanepid, dar degeaba. Acesta este comportamentul lor si nu-i poti indrepta. Cat despre cabinetele medicale, nu stiu ce sa spun. Ele au contracte cu primaria, au ingradit spatiul de langa bloc abuziv. Probabil ca vecinii sunt deranjati, dar asociatia nu-i poate controla“, a spus Sorin Stoica, administratorul Asociatiei 12 Eroilor, la care este arondat blocul 6.

Blocul 6, spaima Salubritatii

Situatia blocului 6 din Valea Rosie este cunoscuta autoritatilor. Directorul RAADPFL din cadrul Primariei Craiova, Ion Petre, nu are o parere prea buna despre blocul 6.

„Stiu cum stau lucrurilor in Valea Rosie. Spatiul pe care se arunca gunoiul este domeniul public. Noi trimitem periodic oameni care se ocupa de eliberarea zonei. Stiu ca au intrat si in subsol. Asa ceva nu am vazut intr-o alta locatie din oras. In acest caz cred ca trebuie sa se implice si asociatia de locatari“, a declarat Ion Petre. Serviciul de Salubritate isi trimite la fiecare inceput de luna angajatii sa ridice gunoiul din preajma blocului 6.

„In zona blocului 6 din cartierul Valea Rosie, lucratori ai Serviciului Public de Salubritate Craiova efectueaza lunar activitatea de salubrizare. Zona este monitorizata, iar in cateva zile se va actiona in acest perimetru“, a declarat Carmen Licu, purtator de cuvant al Primariei Craiova.
Directia de Sanatate Publica Dolj a renuntat sa-i amendeze. Ultima sanctiune data proprietarilor dateaza de acum doi ani.

„Acolo este o situatie delicata. Locuiesc in acel bloc oameni fara venituri, nici nu ai pe cine sa amendezi, pentru ca amenzile nu le vom incasa niciodata. In aceste situatii anuntam primaria. Iar serviciile abilitate igienizeaza zona. Este singura solutie“, a precizat Constantin Popescu, purtator de cuvant al DSP.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri