Gazeta de Sud: „Craiova curata“, aproape de final

Campania de curatare a iesirilor/intrarilor in oras este pe ultima suta de metri. In cele opt zile de munca, s-au adunat gunoaiele, s-au ridicat resturile de la constructii aruncate iresponsabil pe marginea strazilor peri-ferice sau a Centurii de Nord, s-au smuls buruienile si maracinii.

Pe centura Craiovei, vineri dimineata, o fetita cu parul blond, impletit in coada, ignorand caldura si buruienile care-i zgariau picioarele, aduna gunoaiele din balariile crescute haotic la margine de asfalt. Are 15 ani. In prima saptamana de vacanta, a venit voluntar in campania „Craiova curata“, dupa ce a aflat de marsul curateniei la Radio Sud. Bianca Cretan trece in clasa a X-a, la Colegiul National „Carol I“. „Am venit sa salvez planeta“, rade cuminte, lasand sacul cu resturi pe pamant.

„Am venit sa dau o mana de ajutor si sunt dezamagita ca nu mai e nimeni. Nu ma sperie gunoiul. Bunicii mei traiesc la tara, eu am copilarit acolo. Imi place sa ajut si mi-ar fi drag daca ar exista mai multe campanii de acest fel“, continua serioasa. Spune ca, inainte de toate, schimbarea ar trebui sa se produca in om. „Da’ lumea zice: eu sunt mic si neinsemnat intre atatea miliarde, gestul meu nu conteaza. Insa lucrurile nu sunt deloc asa. Daca toti am gandi astfel, n-am mai reusi sa facem nimic bun“, adauga.

Doar doi voluntari

Bianca este cel de-al doilea voluntar sosit, la orele diminetii, in curtea Gazetei, dupa cel care s-a oferit sa ne ajute in prima zi de campanie. Zambeste cand isi imagineaza cum le-ar sta colegilor ei sa vina sa adune gunoaie sau sa mearga la sapat de porumb: „Eu cred ca le-ar prinde mult mai bine decat sa se duca la sala, sa traga de fiare. Aici ar fi in aer liber si ar mai da si o mana de ajutor“.
 
Cativa metri departe de Bianca, persoanele private de libertate din Penitenciarul Pelendava umplu sacii mari, galbeni, cu deseurile de prin ierburi. Cand erau de varsta fetei, mergeau cu toata clasa la cules de mere sau de porumbi. „Dar pe vremea lui Ceausescu nu erau asa multe gunoaie“, isi aminteste Marcel Geana. „Nu poti schimba mentalitatea. Pai eu strangeam gunoaie la varsta ei? Nu, atunci aruncam. La tara, erau formate ogase, se umpleau si pe urma le astupau“, adauga si Ionel Tudosie. La cateva zeci de metri distanta, angajatii Ford se lupta cu caldura si gunoaiele, printre utilajele firmei Delta 93 ACM si ale Serviciului Public de Salubritate.

O campanie nesfarsita

Campania „gestului care conteaza“ se apropie de final. Cei care s-au implicat pana acum au facut primul pas, strangand dupa oamenii care arunca gunoaie, nepasatori si iresponsabili.
Exemplul copiilor care au muncit voluntar, al salariatilor care au venit sa lucreze in timpul liber speram sa nu fi fost inutil.

Primaria va continua curatenia, iar Gazeta de Sud, informarea despre gesturile care conteaza, dar si despre amenzile si pedepsele date celor care incalca legea.

Participantii la proiect

„Craiova curata“, campania organizata de Primaria Craiova si Gazeta de Sud, a fost sustinuta de: Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public Craiova, Regia de Salubritate, compania DELTA 93 ACM, ECO SUD, compania Ford Romania, Inspectoratul Scolar Judetean, Penitenciarul de Maxima Siguranta si Penitenciarul Pelendava Craiova, supermarketul Selgros, McDonald’s Craiova, Golden House si TVS. Acestora li s-au alaturat doi voluntari: Bianca Cretan (15 ani) si un tanar care doreste sa ramana anonim.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri