Gardianul: Pericol de calamitate. Familii evacuate la Ocnele Mari din cauza salinei care s-a extins pe un hectar

Autoritatile au inceput, ieri, evacuarea unei a treia familii care locuieste in zona de risc de la Ocnele Mari, precum si constructia unui nou drum in zona, deoarece drumul care face legatura intre oras si satul Cosota este in pericol de inundare. Potrivit autoritatilor, craterul salinei din campul I de sonde din Ocnele Mari, unde cu o zi in urma a fost instituit „cod rosu“, s-a extins, duminica, la suprafata de peste 9.000 de metri patrati, cu o adancime de circa 200 de metri. Coordonatorul proiectului de prabusire controlata a tavanului minei de sare, profesor Florian Zamfirescu, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca marginile craterului se taluzeaza, dar largirea va continua si, in final, craterul va avea o suprafata de peste doua hectare si jumatate. Potrivit acestuia, procesul evolueaza „nesperat de bine“, iar pana in acest moment au fost evacuati aproximativ 100.000 de metri cubi de saramura din cei 600.000 de metri cubi, care intr-un final vor trebui scosi din salina. Deversarea se face in lacul de acumulare vechi, din zona campului II de sonde, in bazinul de retentie din zona campului IV de sonde si in noul bazin de retentie, construit special in acest an pentru procesul tehnologic de surpare controlata. „In ceea ce priveste bazinul de retentie din zona campului II de sonde, unde in cursul zilei de sambata s-a pompat saramura scoasa din caverna de la campul I, nu ne permitem sa folosim foarte mult acest lac, dincolo de o anumita cota de siguranta. Digul vechi construit nu este de prea mare folos, iar sub acest bazin de retentie construit in urma cu ani buni se afla foarte multe galerii vechi, carora nu le cunoastem geografia. Sa nu uitam ca la Ocnele Mari se exploateaza sare de aproape 2.000 de ani si, daca am folosi in exces acest bazin de retentie, riscam sa avem probleme“, a declarat profesorul Florin Zamfirescu.

Prabusire controlata

Prefectul judetului Valcea, Remus Grigorescu, a anuntat, in aceeasi conferinta de presa, ca autoritatile au inceput evacuarea unei a treia familii care are casa in cuveta noului lac de retentie. De asemenea, autoritatile au inceput constructia unui nou drum in zona. „Drumul auxiliar care leaga centrul orasului Ocnele Mari de satul Cosota si care este riveran noului lac se afla la cota de inundare si, in consecinta, primaria a intervenit cu utilaje pentru a construi o noua cale de acces. In 48 de ore vom avea deja un nou drum in zona care va lega cele 15 familii de Ocnele Mari. Deocamdata nu se pune problema trecerii la faza a doua de evacuare a altor sapte familii care au gospodariile in zona lacului de acumulare“, a declarat prefectul. Potrivit acestuia, lacul de acumulare construit in zona pentru preluarea saramurii evacuata din salina poate prelua maximum 500.000 de metri cubi de saramura. El a precizat insa ca pentru a nu fi nevoie de noi evacuari cota saramurii in lac trebuie mentinuta la 300.000 de metri cubi, pentru preluarea restului de saramura fiind purtate discutii cu reprezentantii Oltchim si ai Uzinelor Sodice Govora. Conform prefectului, cea mai importanta operatiune a fost cea care viza inceperea prabusirii controlate a unei suprafete de 2.000 de metri patrati de tavan al cavernei care era in contact direct cu saramura, aceasta actiune fiind realizata sambata. In prezent, are loc prabusirea suprafetelor adiacente care fac parte si ele din fosta exploatare miniera de sare, in suprafata totala de 30.000 de metri patrati.

Familii in pericol

Doua familii din Ocnele Mari, unde are loc prabusirea controlata a tavanului cavernei de la campul I de sonde al fostei mine de sare, au fost evacuate din case, sambata dimineata, iar alte sapte familii sunt in pericol, autoritatile instituind „cod rosu“ din cauza riscului ca saramura evacuata sa ajunga in locuinte. In zona in care are loc prabusirea controlata a tavanului cavernei mai exista alte sapte familii, insa autoritatile judetene spun ca evacuarea acestora nu este imediata si ca acestea se pot muta oricand intr-o tabara special amenajata de la Ocnita. Conform Prefecturii Valcea, pentru a interveni in timp operativ la Ocnele Mari sunt pregatite sa actioneze 58 de cadre ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Valcea, cu o autospeciala, doua camioane, trei autoturisme si o ambulanta SMURD. Din partea Inspectoratului Judetean de Jandarmi, la operatiuni participa 45 de cadre cu trei autoturisme si cu un camion, acestia oprind accesul in zona de risc, iar Inspectoratul de Politie Judetean Valcea este prezent in zona cu cinci cadre si cu doua autoturisme. Potrivit Prefecturii Valcea, ca urmare a instituirii „codului rosu“, la fata locului sunt mobilizate toate structurile de la nivelul judetului Valcea: prefectul, presedintele Consiliului Judetean Valcea, Ion Cilea, inspectorul-sef al ISU, colonel Adrian Mesescu, inspectorul-sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean, Liviu Rotaru.
Sambata, la Ocnele Mari a mers si premierul Emil Boc, care a fost asaltat de localnici nemultumiti ca nu le-au fost acordate despagubiri pentru casele aflate in zona de risc.

Oamenii spun ca autoritatile si-au batut joc de ei

Oamenii i s-au plans premierului ca autoritatile „si-au batut joc“ de localnicii care au avut sau care au case in zona de risc a salinei, reclamand ca, desi unii dintre ei aveau locuinte noi, nu au primit despagubiri pentru acestea. „Vreau sa stiti ca vom avea grija de fiecare, vom da banii anul acesta pe baza de despagubire legala“, le-a spus premierul localnicilor. Premierul le-a mai spus nemultumitilor ca va trimite la Ocnele Mari o echipa a Corpului de Control a Guvernului pentru a analiza toate documentele care au stat la baza stramutarilor si a acordarii de despagubiri, iar in sedinta de miercuri a Guvernului va chema experti care sa ii prezinte situatia terenurilor de la Ocnele Mari. Totodata, localnicii i s-au plans lui Boc de faptul ca nu au unde sa se mute, casele aflate in constructie pentru persoanele evacuate din zona de risc nefiind inca finalizate. Emil Boc a spus ca exista restante la plata lucrarilor de constructie a caselor din cartierul Cazanesti de langa Ramnicu Valcea unde urmeaza sa fie stramutate persoanele evacuate din zona salinei si ca vor fi alocati cu prioritate bani pentru finalizarea lucrarilor. El a spus ca spera ca locuintele de la Cazanesti sa fie finalizate pana la sfarsitul anului. Operatiunea de prabusire controlata a tavanului cavernei de la fosta mina de sare din campul I de sonde a inceput in 15 iulie, prin scaderea presiunii in interior si prin eliminarea saramurii din subteran, autoritatile locale estimand ca lucrarile vor dura aproximativ trei-patru luni daca nu vor aparea probleme din punct de vedere tehnic. Potrivit primarului orasului Ocnele Mari, Florin Iordache, peste 16 hectare de teren din localitate au fost afectate de exploatarile de sare, incepand din anul 2001, iar din zona au fost stramutate, in ultimii ani, 123 de familii. Primele semne de surpare a pamantului au aparut, la Ocnele Mari, in septembrie 2001, cand saramura a iesit la suprafata si a distrus zeci de case din zona, acelasi fenomen aparand si in 2004, si in 2005.
 

spot_img

Ultimele știri