Gardianul: Omenirea risca sa nu se poata adapta la schimbarile climatice, sustin expertii

Omenirea ar putea risca sa nu se adapteze la cresterea temperaturii si extinderea secetei, au avertizat, ieri, reprezentanti ai Comisiei Europene, precum si oameni de stiinta, prezenti la conferinta "Romania, pe drumul spre Copenhaga. Acestia au subliniat ca este necesar ca toate statele sa ajunga la un acord cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

"Chiar daca am reusi cumva sa inghetam emisiile de gaze cu efect de sera, ceea ce este acumulat pana in prezent in atmosfera tot va determina schimbari ale climei. Dar daca nu facem toate eforturile sa le reducem exista riscul ca specia umana sa nu se poata adapta si, deci, sa se ajunga la extinctie", a Roxana Bojariu, climatolog in cadrul Administratiei Nationala de Meteorologie (ANM), potrivit NewsIn.

Riscurile cu care planeta s-ar putea confrunta, in lipsa unei strategii adecvate de lupta impotriva incalzirii globale, sunt diverse, a precizat si specialistul britanic Stephen Harrison. Este vorba de riscuri fizice (inundatii, alunecari de teren, cutremure, uragane si seceta, dar si politice (instabilitate si chiar razboaie pentru obtinerea de surse de apa), economice (probleme de aprovizionare, influente asupra cursurilor valutare ale tarilor), sociale (migratie), de reglementare (taxe mai mari), si chiar structurale si comerciale, a spus Harrison.

"Angajamentul politic este foarte important pentru reducerea emisiilor. Trebuie inteles clar ca efectele se vor repercuta asupra fiecarui cetatean, de aceea este nevoie de un acord global la Copenhaga", a subliniat, la randul sau, ambasadorul Suediei in Romania, Mats Aberg.

In prezent, Suedia detine presedintia Uniunii Europene, iar obiectivele sale prioritare vizeaza ocuparea si obtinerea unui intelegeri globale post-Kyoto la summit-ul de la Copenhaga din luna decembrie a acestui an.

Comisia Europeana considera ca statele in curs de dezvoltare ar avea nevoie de 100 miliarde de euro pe an pentru adaptarea la schimbarile climatice, iar autoritatile publice din UE ar trebui sa contribuie cu sume cuprinse intre 2 si 15 miliarde de euro la acest efort global.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri