Gandul: Una dintre cele mai mari catastrofe ecologice: Lacul Aral a secat aproape complet

Odata al patrulea mare lac din lume, Aral a ajuns de nerecunoscut, reducandu-si dimensiunea de zece ori dupa ce a secat ca urmare a unui proiect rusesc, informeaza Huffington Post.

Bai Ki-Moon, secretarul general al ONU, a vizitat zona in cadrul unui turneu pe care-l efectueaza in cinci foste state sovietice din Asia Centrala. Un proiect rusesc pentru imbunatatirea productiei de bumbac in aceasta zona arida a provocat dezastrul. Astfel, raurile care se varsau in lacul Aral au fost deviate.

Micsorarea lacului a distrus industria locala de pescuit, iar singurele lucruri ce amintesc ca a existat asa ceva sunt digurile care se ridica peste nisip si navele abandonate inclinate pe o parte. Evaporarea apei a lasat in urma un strat de nisip foarte sarat si daunator sanatatii care este ridicat de vant si purtat pana in Scandinavia sau Japonia.

Oficialul ONU a survolat locul unde a fost lacul Aral cu elicopterul, oprindu-se la Muynak, in Uzbekistan, un oras care era marginit de lacul Aral, dar unde acum au mai ramas doar digul si navele ingropate in nisip. Bai Ki-moon s-a declarat socat de cele vazute: "De pe dig, nu se vedea nimic, doar un cimitir de nave. Este unul dintre cele mai grave dezastre de mediu petrecute vreodata".

Situatia de la Lacul Aral este una dintre principalele preocupari ale secretarului general al ONU si acesta a facut un apel catre liderii de stat pentru repararea macar a unei mici parti din distrugeri. Totusi, cooperarea este ingreunata de certurile din regiune asupra drepturilor de utilizare a surselor de apa. Oficialii uzbeci i-au spus lui Bai Ki-moon ca proiectele de baraje din Tajikistan vor reduce cantitatea de apa care ajunge in tara lor. In acelasi timp, Tajikistan-ul considera aceste proiecte foarte profitabile.

spot_img

Ultimele știri