Gandul: Ucraina contracareaza opozitia Bucurestiului fata de Bastroe parand Romania la Conventia Espoo

Intr-un context in care Ucraina se afla sub presiunea organismelor internationale de mediu pentru a opri lucrarile la canalul Bastroe, tara vecina a decis sa riposteze parand Romania la aceleasi organisme, in special Conventia de la Espoo.

Ucraina acuza Romania ca nu respecta normele de mediu in Delta Dunarii si ca "are un dispret profund fata de dreptul international", prin anumite lucrari derulate in Delta Dunarii. Mai mult, ucrainenii ne-au acuzat si ca aruncam aluviunile extrase in bratul Chilia pentru a transforma proiectul ucrainean in unul nefezabil.

Lucrarile de decolmatare nu au insa nicio legatura, asa cum acuza ucrainenii, cu crearea unei cai de navigatie care sa permita trecerea navelor cu un tonaj de peste 1350 de tone, a explicat Cosmin Dinescu, Directorul general al Directiei Generale Afaceri Juridice din Ministerul Afacerilor Externe.

Romania este obligata, prin Conventia de la Belgrad privind navigatia pe Dunare, sa asigure navigabilitatea in anumiti parametri pe Bratul Sulina. "Sulina si Dunarea pana la Braila fac parte din Dunarea maritima, ceea ce determina necesitatea asigurarii unei adancimi care sa permita pasajul nu doar al navelor fluviale, ci si al navelor maritime. Astfel, Romania, in fiecare an, in functie de circumstante – daca este un an secetos, ploios -, intretine navigatia, iar daca au loc depuneri de sedimente, este obligata sa dragheze pentru a asigura in continuare canalul. Nu este vorba de lucrari care se efectueaza la bunul plac al partii romane, este vorba de mentinerea unei artere de navigatie potrvit obligatiilor care ii revin conform Conventiei de la Belgrad", a explicat Dinescu.

De asemenea, Romania nu a inceput sa construiasca canale artificiale intre bratele Sulina si Chilia (cai de aductiune pentru a devia apa), asa cum a incercat sa demonstreze partea ucraineana prezentand cateva imagini luate din satelit, dar a caror interpretare era echivoca. Romania nu intreprinde lucrari de imbunatatire a navigatiei nici pe bratul Sfantul Gheorghe.

"Nu se construiesc noi canale, acele naturale sunt lasate in grija naturii", a indicat diplomatul.

Ca si in cazul sesizarii pe care Romania a facut-o impotriva Ucrainei in problema canalului Bastroe, Comitetul de Implementare a Conventiei de la Espoo va adopta (pana in 2010) o decizie pe care o va trimite spre aprobare.

Campanie mediatica intensa in Ucraina

Ukrainski Novini, sustine ca, in luna septembrie, Comitetul de Implementare a Conventiei Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier din cadrul ONU "a recunoscut ca Romania este cea care nu respecta obligatiile sale de mediu, prevazute de conventie, si influenteaza negativ mediul inconjurator prin lucrarile pe care deruleaza pentru adancirea unui canal care ar permite accesul unor nave de mare tonaj". De fapt, in sustinerea afirmatiilor sale, Ucraina a supus analizei membrilor Comitetului amenajarea bratului Sulina, care a avut loc in a doua jumatate a secolului XIX-lea, relateaza Agerpres.

Insa Comitetul de Implementare a Conventiei Espoo a stabilit clar ca Ucraina continua sa incalce obligatia de a stopa orice lucrari la canalul Bastroe si a decis sa recomande statelor parti ca, in cursul urmatoarei sesiuni, din mai 2011, sa reactiveze avertismentul pentru Ucraina sau sa adopte un nou avertisment. Ucraina scapase de acest avertisment (cu caracter simbolic) adoptand cateva masuri de ochii lumii: a chemat Romania la consultari, dar acestea nu au fost de substanta, iar consultarile cu populatia din zona au fost si ele pur formale – partea ucraineana si-a prezentat pozitia, dar nu a acceptat si sa raspunda la intrebari, a mai explicat Cosmin Dinescu.

spot_img

Ultimele știri