Gradul de poluare a raurilor din Romania, dar si din sud-estul Europei s-a redus considerabil in ultimii 15 ani, insa procentul de neepurare a apelor uzate este in continuare mare. De asemenea, aglomerarile urbane isi mentin pozitia de principali furnizori ai unor mari cantitati de poluanti in natura, se arata intr-un raport al Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR). Pentru a implementa directiva europeana privind epurarea apelor urbane uzate, Romania trebuie sa faca investitii in valoare totala de 9,5 miliarde de euro, din care 5,7 miliarde de euro sunt necesari pentru statiile de epurare, iar restul de 3,8 miliarde de euro pentru sistemele de canalizare.
Termenul-limita pentru implementarea directivei este 31 decembre 2018, se mai arata in raportul ANAR. Exista insa si posibilitatea ca aceasta suma sa creasca, in functie de studiile de fezabilitate care vor fi dezvoltate. Potrivit specialistilor, peste 50% din cantitatile de poluanti evacuate in natura provin din orasele cu mai mult de 100.000 de locuitori, din cauza statiilor de epurare insuficiente, dar si a lipsei de dotari la statiile existente. Cu toate acestea, in perioada 2005-2008, cantitatea de poluanti evacuata in natura s-a redus cu 10%, fenomen determinat in mare parte de scaderea consumului de apa potabila, dar si de realizarea sau modernizarea functionarii statiilor de epurare.
Avem mai putina apa uzata de epurat
O scadere semnificativa a mai fost inregistrata si in cazul apelor uzate, astfel ca in perioada 2005-2008, procentul de ape care trebuie epurate s-a redus de la 36%, in 2008, la 30%. In 2008, 70% din apele uzate provenite din principalele surse de poluare au ajuns in rauri, fiind neepurate sau insuficient epurate, fata de 80% din apele uzate, cat se inregistra in perioada 2005-2006. ANAR spune ca acest procent este in continuare unul destul de mare, principalul obiectiv fiind cresterea numarului de statii de epurare si modernizarea celor existente, astfel incat acestea sa atinga standardul european de calitate.
In 2006, din 1.035 de statii de epurare investigate (statiile de epurare ale aglomerarilor urbane, statiile industriale si agricole), 73,6%, adica 761, functionau necorespunzator, iar in 2008, 959 din 1.353 de statii investigate nu erau corespunzatoare.