In anii anteriori, n-au fost bani pentru impaduriri, asa ca nimeni nu s-a inghesuit sa creasca puieti. Acum sunt bani, dar nu pot fi cheltuiti integral, pentru ca nu sunt puieti suficienti. Cu toate ca Ministerul Mediului are la dispozitie pentru acest an o suma considerabila destinata impaduririlor, 60 milioane de euro, ea nu va putea fi cheltuita integral, pentru ca nu are de unde sa cumpere material saditor.
"Avem mai multi bani decat am putea cheltui pentru impaduriri. Din suma totala de 60 milioane de euro, vom putea utiliza maximum 60-70%, pentru ca nu exista disponibil materialul saditor", a declarat pentru Gandul Cristian Apostol, secretar de stat in Ministerul Mediului.
El a explicat ca insuficienta puietilor a fost cauzata tocmai de faptul ca in anii trecuti nu au fost bani pentru impaduriri, iar firmele care se ocupa de cresterea puietilor nu au inceput o productie mai mare. De la samanta si pana la rasadul de copac care poate fi plantat este necesara o perioada de trei ani de zile, iar firmele respective nu si-au programat o productie superioara pentru ca nu aveau cum sa anticipeze o asemenea crestere a cererii.
"Pentru a impaduri un hectar este nevoie de 5.000 de puieti, in medie, in functie de zona si de tipul arborelui", a completat Apostol. Suma de 60 milioane de euro ar fi suficienta pentru plantarea de copaci pe o suprafata totala de 10.000 de hectare din toate zonele tarii, in asa-numitele "perimetre de ameliorare". Deocamdata, ministerul dispune de 7.000 ha, insa a facut o adresa catre Agentia Domeniilor Statului (ADS) pentru transferul altor 3.000 ha, in prezent neutilizate.
49.000 de hectare pana in 2013
Oricum, pana la anul va trebui rezolvata problema materialului saditor, pentru ca, altfel, Romania va pierde bani europeni. Din 2011, intra in vigoare o masura din Programul National de Dezvoltare Rurala denumita "Prima impadurire", care beneficiaza de o finantare europeana de 263,6 milioane de euro. Cu acesti bani, care trebuie cheltuiti pana in 2013, se pot impaduri nu mai putin de 49.000 ha. Astfel, procentul din suprafata totala a Romaniei care este acoperit de paduri ar putea sa creasca de la 26,5%, in prezent, la 28%.
Defrisarile constituie o alta problema cu care se confrunta autoritatile, care au constatat, in urma controalelor forestiere, ca volumul de masa lemnoasa taiata ilegal ramane constant de la an la an. Anul trecut, a fost taiata ilegal o cantitate totala de aproape 180.000 mc, in 2008 volumul a fost de 174.000 mc, iar cu un an inainte, de peste 175.000 mc. In schimb, pagubele rezultate de incendierea padurilor au scazut de la aproape 700.000 de lei, in 2008, la numai 86.000 de lei anul trecut.