Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Gandul: Marea Neagra risca sa piarda si ultimii sturioni

Pe "lista neagra": delfinul, calcanul, rechinul, palamida. In ultimele decenii, populatia de sturioni juniori a scazut cu peste 70%. In ultimii 30 de ani, Marea Neagra deja a pierdut definitiv specii precum foca sau crevetii.

Cateva specii de pesti din Marea Neagra risca sa dispara in curand, potrivit datelor Institutului National de Cercetare Marina "Grigore Antipa". Astfel, cel mai amenintat este sturionul, impreuna cu pestii care au habitat in zona costiera, in apele de mica adancime. Este vorba despre calcan, rechin, palamida sau lufar.

"Turcia a interzis pescuitul sturionilor din ’90, pe rauri, Ucraina in ’96, pe fluviu, Bulgaria in ’95, pe mare, iar Romania in 2005, pe mare, Delta si Dunare. Masurile au fost foarte bune, cu toate astea tot nu s-a imbunatatit situatia", ne-a declarat Simion Nicolaev, directorul general al Institutului "Grigore Antipa". De vina sunt braconajul si poluarea, care le-au stricat habitatul. Astfel, ca sa-si depuna icrele, sturionilor le trebuie neaparat straturi de pietris foarte bine oxigenate, iar acestea nu se gasesc decat in apele curate.

12-13 euro, kilogramul de sturion in acvacultura

"Cele mai cautate specii sunt si cele mai scumpe pe piata. De pilda, un kilogram de sturion in acvacultura costa 12-13 euro, iar calcanul face cam 9 euro kilogramul. Asta, la noi, caci in Istanbul este mult mai scump, circa 16 euro", a adaugat directorul Nicolaev.

Problema este ca stocurile pestilor pe cale de disparitie se epuizeaza mai rapid decat ciclul lor de viata. Sturionul, de pilda, intra in reproducere tarziu, pe la 12 ani, iar calcanul, pe la 4 sau 5 ani. Or, pentru a putea asigura si rezerve, astfel incat sa nu dispara definitiv in apele marii, fiecare specie trebuie sa apuce sa se reproduca de cateva ori. In ceea ce priveste sturionul, risca sa dispara peste jumatate din toate cele aproape 30 de specii. Numai in ultimele decenii, populatia de juniori a scazut cu peste 70%, cel mai mult in perioada 1990-1999.

Mii de delfini "sinucigasi"

Aproape la fel de amenintati sa piara cu totul sunt si rechinii, calutii de mare si delfinii. Acestia din urma risca disparitia mai mult din cauza ca o parte dintre ei… "se sinucid". Directorul institutului ne-a explicat cum: "Din cateva zeci de mii de exemplare, cate au mai ramas in mare, cateva mii nimeresc accidental in sculele de pescuit puse pentru calcan, atrasi fiind de vibratiile acestuia. Evident, se sufoca. Cateva mii de exemplare sufocate pe an inseamna foarte mult. Oricum, in Romania delfinii nu se mai vaneaza din ’67".

In ultimii 30 de ani, Marea Neagra deja a pierdut cu totul cateva specii de vietuitoare. Este vorba despre foca, creveti si unele scoici, impreuna cu alte cateva zeci de specii de plante si vietuitoare. Acest declin s-a vazut cel mai bine in captura anuala: daca la mijlocul anilor ’80 captura anuala depasea 15.000 tone de peste, in 2008 aceasta abia daca a atins 500 tone. Mai precis, din anul 1990 cantitatea de peste prins in mare se afla in scadere continua.

Refacerea echilibrului marin, peste zeci si zeci de ani

De altfel, intreg echilibrul marin este inca precar, arata un raport al institutului – ar mai fi nevoie de cateva decenii pentru ca Marea Neagra sa-si poata reface echilibrul natural pe care il avea acum 50 de ani. Asta, numai daca, incepand din acest moment, poluarea ar fi stopata iar resursele nu ar mai fi exploatate.

"Cel mai grav este ca poluarea lucreaza in tandem cu reducerea stocurilor de peste. Si, fiind o mare semiinchisa, mizeria se acumuleaza si ramane. Este adevarat ca, dupa ’90, dupa ce a picat industria intens poluatoare, Marea Neagra s-a aflat intr-un usor proces de refacere a calitatii apelor. Dar acest lucru nu a fost suficient", a mai spus directorul institutului.

In prezent, institutul a demarat o campanie de strangere de fonduri pentru a ajuta cercetarea marina. Cu fondurile obtinute, directorul spera sa poata amenaja un laborator special pentru reabilitarea unor specii, facand reproduceri pentru repopularea apelor cu unele specii de mica adancime, cum ar fi calutii de mare.

Info 80% din caviarul din Moscova, vandut cu certificate false

La Moscova, 80% dintre magazinele specializate in vanzarea caviarului il comercializeaza cu certificate false, potrivit unui studiu mai vechi al TRAFFIC. Din 1998 pana in 2003, peste 1.200 de tone de icre de sturion au fost importate legal, in intreaga lume. Jumatate din aceasta cantitate a ajuns in UE.

spot_img

Ultimele știri