Gandul: Cei mai pretiosi porumbei din Romania – masati, imbaiati si serviti cu apa de izvor

Porumbeii cei mai medaliati de la noi sunt rasfatati intr-una dintre cele mai moderne crescatorii. E un fel de "hotel de patru stele" in Baneasa, departe de blocuri, masini si poluare. Sunt 300 de sportivi, iar stapanul le-a facut o casa imensa si o pajiste de munte. Pe unii i-a cumparat din Belgia cu 2.500 de euro bucata. In lume, insa, exista porumbei vanduti si cu 150.000 de euro unul.

Beau numai apa dintr-un put propriu, foarte curat, sunt masati pe muschi, pe sub pene si fac dus cu saruri de baie relaxante, special pentru zburatoare. Apa, dupa ce se scoate, nu ramane simpla, ci i se adauga aminoacizi si saruri minerale. Mananca numai energizante suta la suta naturale, miere si propolis, beau ceaiuri de care bea si omul si li se baga pe cioc vitaminele cele mai bune. Cand e innorat afara, inauntru li se aprind luminile, chiar si ziua, ca semiintunericul ii deprima.

Sunt tinuti departe de galagie si de aer poluat. De asta porumbeii sportivi ai crescatorului Emil Simion sunt cam cei mai premiati din Romania. Numai in ultimii doi ani au luat 40 de premii nationale, intrecand sute de mii de alti porumbei. Au ajuns si la suta de kilometri pe ora, cu putin vant din spate. Unii au zburat 1.200 de kilometri fara oprire. Alta data au obtinut primele 53 de locuri, un stol intreg, de nu putea nimeni sa-si explice minunea. Au innegrit cerul cand au aterizat toti odata, unul langa altul.

Acum locuiesc ca boierii, intr-un fel de hotel de patru stele, facut anume pentru ei, in Baneasa. Stau intr-una dintre cele mai moderne rezidente de porumbei din tara. Aici sunt bibiliti ca niste comori. Ca sa nu-i streseze, crescatorul le-a facut o casa de lemn intr-un cartier cam pustiu, fara blocuri si fara masini. Casa e mare cam cat o ferma, toata numai a lor. Inauntru, cate un metru cub de aer la o zburatoare; afara – o curte plina cu iarba grasa, imensa, cam cat trei, patru parculete obisnuite din fata blocului, la un loc.

Crescatoria are 300 de porumbei, iar dintre ei numai jumatate merg la concursuri, restul se tin pentru reproductie. Se munceste din greu sa se obtina o linie proprie de zburatoare. Aceasta trebuie sa dea, apoi…. porumbelul perfect. Adica acel campion care nu numai ca va iesi primul pe tara cativa ani la rand consecutiv, ci care va fi in stare, ca viitor tatic, sa transmita copiilor lui numai gene bune. Asta e greu de tot fiindca in prezent campionii, oricat de buni ar fi, nu reusesc mereu sa transmita numai genele bune.

Porumbeii cazati in "hotelul de patru stele" il costa pe stapan in jur de 3.000 de euro pe luna. Si nu e mult, daca te gandesti ca traiesc aici pasari de soi, cumparate din Belgia cu 2.500 de euro bucata. Pe piata romaneasca a porumbeilor unii se vand si mai scump, dublu, triplu chiar. In Europa se cumpara pasari si cu 25.000 de euro una, iar in Olanda si Belgia, "tara porumbeilor", s-a ajuns si la suma de 150.000 de euro. Dar trebuie sa fii chiar talentat ca sa formezi un astfel de campion care te poate si imbogati.

La crescatoria din Baneasa, de pilda, e regula: daca ingrijitorii sunt nitel nervosi, n-au voie sa intre asa in custi, ca le transmit porumbeilor nervii lor si apoi nu mai castiga nimic in concursuri.

Porumbeii cei mai medaliati de la noi sunt rasfatati intr-una dintre cele mai moderne crescatorii. E un fel de "hotel de patru stele" in Baneasa, departe de blocuri, masini si poluare. Sunt 300 de sportivi, iar stapanul le-a facut o casa imensa si o pajiste de munte. Pe unii i-a cumparat din Belgia cu 2.500 de euro bucata. In lume, insa, exista porumbei vanduti si cu 150.000 de euro unul.

Se stie, esti nervos – te arunci in iarba, fumezi o tigara, te uiti la cer si astepti sa-ti treaca. De abia dupa aia cutezi sa intri sa le dai de mancare. "Mai exista si crescatori care, desi isi iubesc porumbeii, ii injura si le adreseaza cuvinte grele. Ei bine, astfel de crescatori nu au niciodata rezultate bune in concursuri. Porumbelul te simte si se sperie sau se intristeaza", ne spune Marian Tanasoiu, columbofil de la 13 ani si administrator la crescatoria prietenului Emil. Ai putea sa crezi ca stapanul fermei isi permite performante din moment ce, fiind patronul celei mai tari pizzerii din Bucuresti, poate investi oricat doreste in porumbeii lui. Dar nu, zice "antrenorul" Tanasoiu, si omul cu venituri medii poate avea campioni daca baga in crescatoria lui nu 3. 000 de euro, ci numai cateva sute de lei lunar. Bine, asta daca are in curte doar cateva zeci de zburatoare.

Mario, locul 14 in lume. A traversat doua ploi torentiale si tot a castigat

Dar sa luam exemplul sau – "antrenorul" de porumbei zice ca nu e bogatas si cu toate astea il are acasa pe Mario, marele sportiv! A iesit pe locul 14 in lume, in tara are cateva medalii de aur si a reusit performanta sa joace trei ani la rand. Putini porumbei pot sa faca asta; dupa doi ani incep sa le oboseasca muschii. "Mario a trecut de doua ori prin ploaie torentiala, la concursuri, si cu toate acestea tot a reusit sa aiba un avans de 20 de minute fata de concurentii lui. E un temperament foarte calm, are varsta de sase ani, iar un porumbel traieste circa 25 de ani. Fiica lui Mario este si ea campioana nationala si mai are o fiica, tot sportiva cu performante. Are, cu totul, 14 copii cu mame diferite", ne mai spune columbofilul Tanasoiu. Toata lumea s-a mirat cum a trecut Mario al lui prin ruperile de nori, ca de obicei porumbeii ocolesc ploaia si muntele. Poate pentru ca-l iubeste ca pe copilul lui. Si nevasta si-a ales-o tot in functie de porumbei, in tinerete – a vazut ca ii plac si ei pasarile si a luat-o. Ba a facut-o si pe soacra sa ajunga pasionata!

Ca sa castige la concursuri, columbofilii au fel si fel de trucuri. "Motivatii", asa le spun. Unii plaseaza in casuta masculului o alta porumbita decat sotia lui, cum ar veni, astfel incat sotia sa devina geloasa si, atunci cand e lansata in concurs, sa se grabeasca sa ajunga cat mai repede acasa, ca sa o goneasca pe "amanta" de langa sot. Marian Tanasoiu face altfel: inaintea concursului ii tine separati pe porumbei de porumbitele lor. Ii asaza in casute apropiate, totusi, ca sa poata "vorbi" intre ei, iar dorul sa creasca. Pentru a-i infierbanta si mai mult pe masculi, pune o patura peste casuta, sa nu vada in afara. Si ii tine o vreme asa, o saptamana, sa zicem. In ajunul concursului le da drumul sa se vada si porumbeii nu mai stiu de ei de fericire! Din calzi, cum sunt ei de obicei, ajung sa te friga la degete, daca ii iei in palme. Apoi ii separa din nou, ca a doua zi e competitia, iar sportivii trebuie sa aiba motiv sa revina cat mai iute acasa. Ii duc departe cu masina, la 1.000 de kilometri de casa, cu cate un cip electronic de doi euro legat de picior. "Cand masinile se opresc, cei mai motivati ies primii pe gratarul custii, sa iasa cat mai repede. Cei cu experienta deja stiu ce urmeaza si dorm sa fie in forma la concurs. Au memorie foarte buna", zice columbofilul.

Federatia Romana de Sport Columbofil a inscris deja zece cluburi

De o luna, porumbeii au si ei federatia lor, recunoscuta de Guvern. Federatia Romana de Sport Columbofil a inscris deja zece cluburi de-ale pasionatilor, iar pe lista de asteptare mai sunt inca multe altele. "Avantajul de a te inscrie in federatie este ca lucrezi in cadru organizat, legal si poti sa mergi la primarie sa ceri un spatiu, de exemplu. Sau poti sa mergi sa ceri sponsorizari ori donatii caci acum primesti identitate sportiva. Suntem in procedura de afiliere si cu Federatia Internationala", ne-a spus Cezar Sinca, presedintele federatiei. In Romania exista 15.000 de columbofili inscrisi in cluburi, cu porumbei sportivi, plus alte cateva mii care ii tin acasa, mai mult din placerea de a se juca cu ei.

spot_img

Ultimele știri