Gandul: Cand scapam de canicula. Meteorologii dau prognoza

Si vara aceasta vom avea seceta in sud, nopti tropicale in toata tara, iar de arsita vom scapa din luna noiembrie. De abia atunci temperaturile vor incepe sa reintre in normal, a declarat, ieri, Ion Sandu, directorul ANMH.

„Vara aceasta va semana cu cea din 2000 ca intensitate a secetei. Vor fi afectate de seceta partea de sud si de sud-est, dar nu la fel de mult ca in 2007. Nu vor fi afectate nord-vestul tarii si nici Muntenia sau Oltenia. Speram ca in noiembrie sa se termine cu seceta”, a adaugat meteorologul. Astfel, cele mai fierbinti luni ale acestei veri vor fi iulie si august. Atunci, culturile de porumb vor fi grav afectate; de abia in lunile de toamna se va reface rezerva de umiditate din sol.

Ion Sandu: „In fiecare zi cu peste 35 de grade poate aparea o vijelie”

In luna iulie ne asteapta temperaturi de peste 35 de grade Celsius, mai multe zile la rand si nopti foarte calduroase cu minime de peste 20 de grade. In sud si sud-est precipitatiile nu vor depasi 40 de litri pe metru patrat, necesarul fiind mult mai mare. Nu ar fi o problema daca am avea o singura zi sau doua cu temperaturi inalte, insa devine problematic atunci cand avem mai multe zile consecutiv peste 35 de grade. „Deocamdata nu stim cat de lungi vor fi perioadele de canicula si nici daca vom avea cod galben sau portocaliu. Vom sti asta de abia cu zece zile inainte”, a mai declarat Ion Sandu. Este de asteptat ca in zilele cele mai calduroase sa avem furtuni pornite din senin: „In fiecare zi cu peste 35 de grade Celsius, cand intra un front atmosferic, poate aparea o vijelie”. Ploile acestei luni vor cadea in averse si, izolat, va cadea si grindina.

In luna august va fi la fel de cald, iar minimele vor cobori noaptea sub 5 grade, insa numai in depresiuni. In afara de sud-estul si sudul tarii, unde va ploua extrem de putin, in restul tarii vor cadea precipitatii in limitele normale ale acestei perioade.

Toamna va incepe cu temperaturi peste valorile normale, in cea mai mare parte a zonelor. Cantitatile de precipitatii se vor apropia de valorile medii multianuale, cu exceptia partii de sud care va continua sa ramana uscata si secetoasa. Aproape la fel de cald va fi si in luna octombrie. De abia in luna noiembrie temperaturile incep sa revina la normal.

Intr-un secol, 60 de ani au fost secetosi in Muntenia si Moldova

De altfel, Romania face parte dintre tarile predispuse la seceta, a spus academicianul Cristian Hera, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, in cadrul seminarului de ieri cu tema “Seceta si desertificarea”.

“In Romania, in anii foarte secetosi, perioadele foarte fierbinti pot dura 60-100 de zile, uneori mai mult. Perioada maxima a fost de 122 de zile, in 1913, la Slobozia. In decurs de o suta de ani, in Muntenia si Moldova, trei ani au fost foarte secetosi, 58 au fost secetosi, 15 foarte ploiosi si 24 ploiosi. Asta demonstreaza predominanta anilor de seceta”, a explicat academicianul Cristian Hera.

El a mai amintit ca in secolul al XX-lea, perioadele 1941-1950 si 1981-1990 au avut trei ani de seceta excesiva. Mai tarziu, insa, fenomenul nu numai ca se amplifica, dar in plus isi fac aparitia extremele meteorologice. Astfel, in primul deceniu al secolului urmator (incepand cu anul 2000 si pana in prezent) am avut cinci ani extrem de secetosi, insotiti de inundatii catastrofale si pe alocuri chiar de tornade. In Romania, anul 2007 a fost cel mai cald din ultimii 107 ani, depasindu-se recordurile absolute ale temperaturii maxime zilnice la 24 de statii meteo.

spot_img

Ultimele știri