Gandul: Atmosfera nu s-a incalzit semnificativ dupa 1995

Marturisirea ii apartine profesorului britanic acuzat de masluirea datelor in scandalul "Climategate", in timp ce si alti cercetatori contesta metodologia prin care expertii ONU au apreciat cresterea temperaturii.

Atmosfera nu s-a incalzit semnificativ in ultimii 15 ani, ba chiar ar fi putut fi mult mai calda intre anii 800 si 1300 d.Hr., iar metodologia prin care expertii ONU au apreciat incalzirea atmosferica ar putea fi eronata, caci nu tine seama de factorii locali ce au influentat statiile meteo. Aceasta ultima serie de dezvaluiri, din presa britanica, da o noua lovitura temeiurilor asa-zis "stiintifice" ale celor care considera ca planeta se incalzeste in ritm accelerat si ca activitatea umana este vinovata de acest fenomen.

Recunoasterea faptului ca nu sunt dovezi privind cresterea temperaturii globale, dupa 1995, a fost facuta chiar profesorul Phil Jones de la Universtitatea East Anglia. Britanicul este cel care – in urma publicarii unor e-mailuri sustrase de hackeri, in toamna lui 2009 – a fost acuzat de ascunderea datelor care aratau ca planeta nu se incalzeste. El s-a aflat in mijlocul unui scandal denumit "Climategate" in presa lumii, a fost acuzat de "frauda stiintifica", obligat sa demisioneze si, potrivit propriei marturii, a vrut sa se sinucida.

In baza datelor sintetizate de Phil Jones, Grupul interguvernamental de experti in schimbarea climei (IPCC – organism ONU, laureat al Nobelului pentru Pace in 2007) a declansat o intensa campanie de constientizare privind "pericolele" incalzirii globale. IPCC a cerut statelor lumii sa reduca emisiile de dioxid de carbon si a avut un rol fundamental in pregatirea Summitului de la Copenhaga din decembrie 2009.

La Summit, 192 de state au recunoscut "pericolul", dar nu si-au luat un angajament ferm pentru reducerea emisiilor cu efect de sera, nici nu au putut defini un cadru legal international care sa "constranga" statele in acest sens. De atunci, IPCC s-a discreditat prin dezvaluirile ca a anticipat eronat topirea ghetarilor din Himalaya pana in 2035 si ca a folosit ca dovezi in sprijinul ipotezei incalzirii globale un articol dintr-o revista de popularizare a stiintei, o lucrare nepublicata sau pe cea a unui student. Mai mult, presedintele IPCC, indianul Rajendra Pachauri, cunostea erorile, dar a obtinut granturi de milioane de euro din UE si SUA pentru cercetari in baza lor.

Alte doua "incalziri globale" in ultima mie de ani

Pe langa faptul ca nu exista dovezi "semnificative statistic" privind cresterea temperaturii, Phil Jones a admis ca vremea ar fi putut fi mai calda decat acum in Evul Mediu – lucru sustinut de cativa oameni de stiinta, dar marginalizati in ultimii ani si acuzati ca sunt "negationisti ai incalzirii globale". Acestia ar fi fost doar niste rau-voitori, care ar fi negat ideologia oficiala imbratisata de Barack Obama, sefii de stat si de guvern din UE, Papa de la Roma, Patriarhul de la Constantinopol, nenumarate vedete de la Hollywood, oameni de afaceri etc.

Jones recunoaste ca inca "se dezbate" daca perioada calda din Evul Mediu a afectat doar Europa (cand vita de vie urca pana in Scotia) ori intreaga planeta. De-a lungul ultimei mii de ani ar fi putut exista doua astfel de perioade de incalzire, care nu pot fi puse pe seama degajarii masive de dioxid de carbon in atmosfera, cauzate de activitatea industriala, sustine Terry Mills, profesor la Loughborough University (Anglia).

Masurarea temperaturilor, un indicator irelevant

Desi IPCC afirma ca are probe "inechivoce" ca planeta se incalzeste, The Times a sintetizat si opiniile unor cercetatori care afirma contrariul. De pilda, John Christy (profesor de stiinte atmosferice la Universitatea din Alabama si fost consultant al IPCC) crede ca masurarea temperaturilor este un indicator "irelevant".

Miile de statii meteo care au cules date in ultimii 150 de ani au fost influentate de factori locali, precum urbanizarea ori schimbarea destinatiei terenurilor din jur, crede Christy. La randul sau, Ross McKitrick (profesor de economie de la University of Guelph, Canada) afirma ca "datele IPCC sunt contaminate cu efecte de suprafata din cauza industrializarii".

Anthony Watts, meteorolog american, a prezentat dovezi cu statii meteo din SUA amplasate langa surse de caldura, precum instalatii de aer conditionat ori statii de epurare a apei, ba chiar langa un incinerator. Din Europa, Watts ofera exemplul unei statii de langa aeroportul din Roma, unde temperatura creste gratie gazelor degajate de motoarele avioanelor.

1 grad Celsius ar fi avut in plus atmosfera planetei acum 1.000 de ani, cand vikingii au colonizat Groenlanda ("tara verde"), unde au ajuns gratie topirii gheturilor arctice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri