Frumusetea Deltei Dunarii in scris si in imagini

Evenimentul „Delta Dunarii pe trei brate” a avut trei actiuni importante: aparitia unui numar al revistei National Geographic dedicat in premiera Deltei Dunarii, proiectul de la Mahmudia si o expozitie de fotografii a lui Helmut Ignat.

Numarul curent al revistei National Geographic a fost dedicat in premiera, Deltei Dunarii, articolul de fond fiind semnat de Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Cu aceeasi ocazie, Helmut Ignat a expus la Clubul Taranului fotografiile realizate in Delta Dunarii si incluse in albumul „Cantecul Lebedei Mute”. Sub acest titlu, Helmut Ignat prezinta Delta din patru perspective: Aer – Unde viata si-a castigat libertatea, Maluri – Unde viata se dezvaluie, Pamant – Unde viata si-a facut cuib si Apa – Unde viata s-a nascut.

“Eu tin foarte mult la Delta Dunarii si ma bucur ca a aparut in sfarsit in National Geographic un material despre ea. Albumul lui Helmut Ignat a fost extrem de apreciat de americanii de la N.G., dar cel mai important este sa impresioneze pe cei care ar trebuie sa aiba grija de Delta Dunarii”, a declarat Liviu Mihaiu.

“Dupa 6 ani de National Geographic in Romania, avem in premiera un numar dedicat Deltei Dunarii. Am primit pana acum multe fotografii si materiale despre acest subiect, dar nu mi s-a parut nimic potrivit cu care sa vrem sa incepem acest subiect. Am vrut sa aratam Delta Dunarii asa frumoasa cum este ea. Cand Helmut Ignat ne-a adus fotografiile am ramas uimiti. Prin fotografiile lui Helmut Ignat si textul lui Liviu Mihaiu am reusit sa aratam amble revesre ale medaliei Delta Dunarii cu bune si rele”, a declarat Domnica Macri de la National Geographic.

In cadrul aceluiasi eveniment, Asociatia Salvati Dunarea si Delta a prezentat publicului o expozitie de produse traditionale din Delta Dunarii, confectionate si decorate de mesterii locali ai atelierului de impletit stuf si papura din comuna Mahmudia, judetul Tulcea.

“Proiectul de la Mahmudia este alternativa noastra pentru agricultura sau piscicultura, e mult mai valoros sa facem miere, tuica sau sa folosim papura din Delta decat sa exploatam pamantul prin agricultura”, a declarat Mihaiu.

Participantii la eveniment au fost invitati sa doneze cate 50 de lei pentru atelierul de la Mahmudia, iar pentru donatia lor au primit un produs impletit din papura.

Text: Loredana Pana

Foto: natgeo.ro

spot_img

Ultimele știri