Fosilele recifelor din Marea Bariera de Corali i-ar putea ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga felul in care nivelul apelor s-a modificat in ultimii 20.000 de ani, potrivit BBC.
O echipa internationala de oameni de stiinta va petrece 45 de ani in larg. Ei vor strange mostre din aproximativ 40 de locatii. Coralii sunt numiti si "copacii marii", pentru ca au inele de crestere care arata variatiile sezoniere. Cercetatorii sustin ca mostrele vor indica felul in care a evoluat temperatura apei.
"Putem analiza acele inele pentru a reconstitui o imagine foarte detaliata despre felul in care oceanul arata atunci cand se formau, inclusiv temperatura si salinitatea", a explicat Alan Stevenson, cercetator de geologie marina pentru British Geological Survey. El a mai adaugat ca Marea Bariera de Corali a inceput sa se formeze in urma cu jumatate de milion de ani.
Oamenii de stiinta cred in prezent ca au existat trei perioade in care nivelul marii a crescut accelerat, in urma cu 19.000, 13.800 si 11.300 de ani.
Foto: surfspots-gps.com