Fonduri europene de 40 milioane de euro pentru parcurile nationale

Regia Nationala a Padurilor (RNP) – Romsilva ar putea accesa din fondurile europene alocate prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu, pana la 40 milioane de euro, pentru investitii in parcurile nationale si naturale din administrare, a declarat, pentru Agerpres, directorul general adjunct al Romsilva, Gheorghe Nichiforel.

"Romsilva va depune in urmatoarea sesiune a POS Mediu, din luna septembrie, un numar de 22 de proiecte, in valoare de 30-40 milioane euro, prin care vom putea face investitii in parcurile nationale si naturale din administrare. La ora actuala dispunem si de co-finantarea necesara pentru aceste proiecte, respectiv 15-20 la suta din valoare", a precizat Nichiforel.

De asemenea, alte 11 proiecte depuse deja in 2008 pe POS Mediu au fost aprobate si sunt in curs de semnare, valoarea eligibila pentru finantare fiind de 4 milioane de euro. "In prezent, cele 22 de parcuri nationale si arii protejate sunt filiale ale Romsilva cu personalitate juridica, fiind inregistrate si la Registrul Comertului. Avem deja semnate si contractele cu comitetul director, singura problema fiind lipsa resurselor financiare necesare autofinantarii", a spus directorul general al Romsilva.

Proiectele de investitii depuse pentru obtinerea fondurilor europene vizeaza in principal infrastructura in cele 22 de parcuri nationale, inventarierea speciilor, infiintarea unor centre de vizitare, dar si pentru educarea populatiei si promovarea turistica a parcurilor nationale.

Initiativa Romsilva de a obtine personalitate juridica pentru parcurile nationale si ariile nationale aflate in administrare a fost respinsa de mai multe ori, in anii 2007 si 2008, desi eligibilitatea proiectelor depuse pe POS Mediu pentru obtinerea fondurilor europene a fost prelungita.

RNP-Romsilva administra cele 22 de parcuri si arii protejate, cu un numar de 327 de angajati, sumele cheltuite anual depasind 2,2 milioane euro. In Romania, primul parc national a fost Parcul National Retezat, infiintat in anul 1935. Suprafata totala a rezervatiilor biosferei, parcurilor nationale si naturale din Romania este de 1.203.340 hectare, reprezentand 5,04 la suta din teritoriul tarii.

Foto: wordpress.com

spot_img

Ultimele știri