Folosirea excesiva a fertilizatorilor pe baza de azot in China duce la acidificarea rapida a solului si provoaca daune ecosistemului pe termen lung, potrivit unui studiu recent, citat de The Ecologist.
Oameni de stiinta din China, Marea Britanie si SUA au masurat pH-ul unor mostre de sol luate din pamantul arabil din China in anii ’80 si apoi in anii 2000. Astfel, pH-ul a scazut cu 0,5% in 20 de ani, mai ales in provincia Hunan.
"Mesajul din partea guvernului chinez era foarte simplu: puneti fertilizatori din azot pe recolte si veti obtine o productie mai mare. Rezultatul in multe parti ale tarii este acidificarea extrema", a explicat doctorul Keith Goulding de la Rothamsted Agricultural Research Centre.
Profesorul Peter Vitousek de la Universitatea Stanford a aratat ca, daca in statul Illinois se folosesc in medie 200 de kilograme de fertilizatori din azot pe hectar, in China cantitatea ajunge pana la 800 de kilograme. El a mai explicat ca aproape jumatate din aceasta cantitate este purtata mai departe de vant sau de apa.
Foto: The Ecologist