Disparitia speciilor de pe fata pamantului are loc in ordine evolutiva. Astfel, cand extinctia „loveste” aceasta nu afecteaza numai o specie de animale sau plante, ci intreaga familie a acestora, relateaza BBC News.
Potrivit unui studiu efectuat de oamenii de stiinta de la Universitatea California din San Diego, extinctiile tind sa „lucreze” in ordine evolutiva stergand de pe fata pamantului specii cu un stramos comun.
Descoperirile se bazeaza pe examinari asupra extinctiilor din trecut, insa pot ajuta actualele eforturi de conservare a speciilor. Cercetatorii spun ca acest fenomen poate rezulta in pierderea unei intregi ramuri a „copacului vietii”.
Oamenii de stiinta spun ca exista asemenea grupuri care sunt mai sensibile la extinctie decat altele, iar acestea ar trebui conservate si protejate cu atentie.
Kaustuv Roy, biolog la Universitatea California, a ales sa studieze molustele marine precum scoicile, midiile si stridiile. Cea mai veche fosila a acestor creaturi dateaza de aproximativ 200 de ani.
Insa urmarind linia evolutiva si cea a extinctiei acestor specii, cercetatorul a putut observa efectele extinctiilor „in familie”, dar si extinctiile in masa, precum cea din urma cu 65 milioane de ani in care toti dinozaurii au disparut de pe fata pamantului.
Multe specii au disparut in timpul perioadelor relativ stabile dintre aceste calamitati globale. Insa, chiar si in vremuri mai linistite, ca in prezent, s-a descoperit ca extinctiile tind sa se petreaca in ordine evolutiva, asa cum speciile inrudite cu scoicile dispar odata cu acestea mai des decat s-ar prezice.
Kaustuv Roy a subliniat ca, in cazul in care exista familii de specii mai vulnerabile, ele ar putea sa dispara complet, conducand astfel la pierderea unei intregi ramuri din istoria evolutiei.
Foto: clopotel.ro