Toate informatiile raportate oficial despre temperatura lumii, unele dintre ele datand de acum 150 de ani, vor fi reanalizate pentru a stabili cu exactitate daca ipoteza incalzirii globale este demna de luat in seama, scrie Independent.
Aceasta sarcina sisifica le revine mai multor grupuri de cercetatori si oameni de stiinta din mai multe state. Ideea a fost propusa de Administratia de Meteorologie din Marea Britanie, dupa valul recent de controverse privind schimbarile climatice.
Propunerea a ajuns la Organizatia Internationala de Meteorologie, la o intrunire de la inceputul acestei saptamani, in Antalya. Toti reprezentantii celor 150 de state membre au fost de acord cu implementarea ei. In curand, Marea Britanie va gazdui o conferinta in cadrul careia vor fi stabilite toate detaliile proiectului.
Inapoi la 1860
Planul detaliat al proiectului presupune analizarea tuturor documentelor care consemneaza temperaturile din 5.000 de statii meteo, incepand cu anul 1860. Acestea vor fi reanalizate de catre trei sau cinci grupuri de experti, ale caror diferite metode vor fi transparente. Concluziile lor vor fi si ele analizate de alti experti.
Programul va dura trei ani, iar raportul final va fi publicat cel mai devreme in 2013.
Oficialii britanici au subliniat ca nu considera ca noile analize vor scoate in evidenta schimbari substantiale privind ultima concluzie globala asupra climei, si anume ca incalzirea globala este fara echivoc. „Eforturile de cercetare vor arata ca toate informatiile sunt complete si ca metodele sunt transparente”.
In noiembrie anul trecut, o scurgere de informatii de la Institutul de Cercetare Climatica din Marea Britanie, care detine rapoartele cele mai importante privind temperaturile globale, a starnit un puternic scandal.
E-mailurile care au fost facute publice aratau cum directorul institutiei, profesorul Phil Jones, se opune eforturilor scepticilor de a obtine informatii despre felul in care datele sunt stranse aici. Scepticii cautau argumente impotriva ideii ca temperatura a crescut in ultimii 1.000 de ani.
In urma acestui scandal, Jones a demisionat, iar o comisie independenta ancheteaza situatia de la institut.