Reprezentantii statelor membre UE, reuniti la Bruxelles, au dezbatut in prima din cele doua zile ale conferintei problema acordarii de ajutoare financiare tarilor in curs de dezvoltare, in scopul gestionarii efectelor schimbarii climatice.
Cele 27 de state membre si-au propus alocarea unor fonduri in valoare de 6 miliarde de euro pentru ajutorarea tarilor afectate de schimbarea climei, dar nu au reusit sa ajunga la un consens. Ajutorul ar urma sa fie virat pe parcursul urmatorilor trei ani.
Participantii la conferinta nu au ajuns la o intelegere deoarece reprezentantii economiilor mai puternice le-au cerut statelor din estul Europei sa contribuie la efortul comun de alocare a fondurilor destinate ajutoarelor. Delegatul presedintiei suedeze a Uniunii Europene, premierul Fredrik Reinfeldt, a sustinut o conferinta de presa in care a explicat dificultatile negocierilor.
"Sunt state membre implicate in programe ale Fondului Monetar International, tari cu deficite uriase. Contam pe implicarea voluntara a membrilor Uniunii si deja mai mult de jumatate dintre acestia au furnizat sume exacte cu care pot contribui", a declarat Reinfedlt.
Fondurile Uniunii sunt destinate gestionarii problemelor legate de schimbarea climei, cum ar fi: cresterea nivelului marilor, defrisarile excesive sau lipsa apei. Mai multe tari puternice ale Europei au promis ca vor aloca sume considerabile, care au totalizat pana acum doua miliarde de euro. Presedintia suedeza asteapta angajamentele Germaniei, Frantei si cele ale statelor din regiunea Europei de Est. Marea Britanie, Suedia, Danemarca si Olanda au promis ca vor aloca intre 160 si 880 de milioane de euro.
Astazi vor avea loc ultimele dezbateri ale conferintei de la Bruxelles, care are loc o data la doi ani. Subiectele abordate in aceasta a doua zi vor viza taxa pe bonusurile bancherilor si situatia dezastruoasa a economiei Greciei.