O simpla documentare de rutina a „Evenimentului zilei” a dezgropat, ieri, in numai cateva ore, „pisicile moarte” din curtea Agentiei Nationale de Protectia Mediului (ANPM).
La primele ore ale diminetii, directorul ANPM Bucuresti, Costel Nedelcu, declarase pentru EVZ ca statiile de monitorizare a calitatii aerului din oras sunt in stare de conservare, pentru ca nu mai sunt bani pentru inlocuirea pieselor uzate. Practic, inregistrarea noxelor din Bucuresti a fost lasata de izbeliste.
La momentul discutiei, nu existau bani in bugetul agentiei pentru repunerea in functiune a statiilor.
Ministerul Mediului: „Suntem preocupati”
Imediat, aparatul birocratic al Ministerului Mediului s-a pus in miscare. Purtatorul de cuvant al ministerului, Dragos Nacuta, s-a declarat surprins sa afle ca statiile de monitorizare nu functioneaza. Apoi, preocuparea pentru rezolvarea problemei a crescut, din ora-n ora. Pe la pranz, Nacuta ne declara: „Domnul ministru a inaintat un proiect de hotarare de guvern, solicitand 500.000 de lei
pentru reparatiile statiilor de control. Ne-am ingrijit de alimentarea financiara a instalati ilor de monitorizare, suntem pre ocupati ca acestea sa functioneze”.
De la 500.000 de lei la 4 milioane, in cateva ore
Intre timp, corespondentii EVZ din tara transmit ca statiile de monitorizarea a calitatii aerului sunt inchise partial si la Constanta si Iasi. Motivul era acelasi: lipsa banilor pentru inlocuirea pieselor uzate.
Surprinzator, Ministerul Mediului revine imediat cu o rectificare, prin vocea aceluiasi Dragos Nacuta: „Stim si de celelalte statii din tara. De fapt, suma solicitata de la guvern nu este de 500.000 de lei, ci de 4 milioane de lei”.
Statiile de monitorizare a calitatii aerului inregistreaza con centratiile din aer ale urmatoarelor substante poluante: dioxid de azot, dioxid de sulf, plumb si pulberi.
Depasirea parametrilor reprezinta semnale de alarma care trebuie transmise autoritatilor si aduse la cunostinta populatiei.