Evenimentul Zilei: Piata bio, dincolo de legume

Inghetata din orez, ceaiuri cu sute de arome, branzeturi in varii combinatii, unele incredibil de excentrice, ciocolata care te face sa simti ritmul muzicii. Asa sintetizeaza o romanca cel mai recent targ international de produse organice care s-a incheiat saptamana trecuta.

La un an de cand a intrat in vigoare noul regulament european in materie de produse alimentare organice, care trebuie aplicat direct si in Romania, lucrurile pareau asezate la Targul de produse organice BioFach, care a avut loc intre 17-20 februarie la Nurnberg in Germania.
Printre participanti s-a aflat si Ileana Glodeanu, cea care a pornit primul portal de haine si mancare bio pentru copii (napati.ro). Ea a povestit pentru evz.ro cat si cum s-a extins piata bio.

Organic = inovatie

Ceea ce in curand se va consolida ca o tendinta si in Romania este din ce in ce mai mult un mod de viata in Occident. „Bio nu mai inseamna doar legume si sucuri proaspte si doua-trei variante de paine”, spune Ileana Glodeanu, subliniind ca targul din acest an a pus accent pe inovatie si dezvoltare.

Noutatile au primit un spatiu generos de expunere, ocupand doua pavilioane din cele zece cu produse bio. In total, peste 2.700 de participanti si aproape 50.000 de vizitatori la cea de-a douazecea editie a targului.

Aproape toti producatorii prezenti, din 119 tari, au prezentat produse noi sau au relansat game mai vechi, cu formule imbunatatite. Diversitatea ofertei este raspunsul dat cererii in continua crestere, a explicat Ileana Glodeanu.

„Dincolo de cifre, sentimentul a fost acela al unui succes. Oamenii erau luminosi, veseli, deschisi si caldurosi. S-au negociat foarte multe contracte. Piata bio pare ca nu a cunoscut crize financiare si recesiuni economice”, a spus aceasta.

Vinurile bio, din ce in ce mai populare

Anul acesta, vedeta targului a fost vinul bio, obtinut din struguri care cresc in vii organice. Exista sortimente multiple de vinuri organice, chiar daca vinologia bio nu a fost complet reglementata la nivel european.

Astfel au fost prezentate 622 de soiuri de vinuri organice provenind de la 270 de producatori din 19 tari, care au concurat pentru medalii. Juriul format din 45 oenelogi, care le-au degustat pe toate, a oferit 75 de medalii de aur si 145 de medalii de argint.

O oprire la standul Romaniei

Ministerul Agriculturii s-a ingrijit ca Romania sa fie prezenta la acest targ. Erau expuse produse de panificatie, cereale, miere de la Apicola si alte produse traditionale organice, mai ales primare. Standul era invaluit in acorduri de muzica traditionala romaneasca, a povestit Ileana Glodeanu, care a fost surprinsa sa vada vizitatori oprindu-se si cerand detalii despre produse – un semn ca Romania va intra in curand pe harta bio a lumii.

Insa, in domeniul cosmeticelor nu a fost expus niciun produs romanesc, in timp ce Bulgaria avea mai multe standuri de cosmetice. „Probabil ca trandafirii miros mai frumos in Bulgaria”, a mai spus aceasta.

Moda organica

Nu sunt prea departe vremurile cand producatorii de haine organice se puteau numara pe degete, iar garderoba era saraca si lipsita de culoare. Astazi, insa, piata s-a extins la cotele unei adevarate industrii. Zilnic, in cadrul targului, au avut loc parade de moda. Acum totul se gaseste in varianta organica, de la sosete la hamacuri organice.

Standardele organice pentru textile si cosmetice organice sunt stabilite la nivel national, neexistand o reglementare europeana cum este in materie de alimentatie bio, a spus Ileana Glodeanu, care si-a propus sa dezvolte si la noi aceasta nisa. Ea spera ca vor exista si in Romania producatori de astfel de haine, asa cum sunt acum in Germania si Marea Britanie unde cererea si oferta sunt semnificative.

Spre exemplu, o tinuta completa ajunge cam la 200 de euro. Pentru copii, preturile sunt la jumatate. Desi un pic mai scumpe, hainele din bumbac si lana organica ajuta organismul pentru ca nu contin nimic toxic si sunt mult mai catifelate.

Pretul mai mare = calitate

„Presiunea pentru un pret mic inseamna rabat de la calitate, introducerea a din ce in ce mai multe ingrediente artificiale si chimicale in tot ceea ce ne inconjoara, incepand de la mancare si terminand cu hainele si cosmeticele”, a explicat creierul din spatele primului portal bio pentru copii.

Preturile au scazut continuu in ultimii 50 de ani, desi cererea a crescut. Asa s-au extins marfurile lipsite de calitate, iar populatia globului a ajuns sa sufere de diverse boli. Aici, considera ea, intervine organicul, care inseamna de fapt viziunea unui viitor in care prioritatile consumatorilor sunt valoarea si calitatea.

Stilul de viata bio inseamna preventie. Consumand alimente sanatoase si folosind haine si cosmetice organice, scade riscul de imbolnavire.

spot_img

Ultimele știri