Asociatia Green Revolution, cu sprijinul Primariei Sectorului 1, pune la bataie 150 de biciclete pentru toate varstele, care se pot inchiria, gratis, din centrul parcului din Piata Victoriei. Vestea deschiderii unui astfel de centru a facut rapid inconjurul parcului, totii bunicii si parintii discutand numai despre asta.
„La Pedale” a avut un succes fulger in primele ore de la deschiderea de azi de dimineata, copiii fiind printre cei mai dornici sa pedaleze prin parc. Regulile sunt putine: te poti plimba cu o bicla doua ore, gratis, dupa ce semnezi un contract si lasi buletinul la centrul de inchiriere. Este interzisa iesirea din perimetrul parcului.
Pariul cu bucurestenii
„Noi am fost tot timpul aproape de ideea ca oamenii sa foloseasca biciclete cat mai mult”, a declarat directorul de programe al asociatiei Green Revolution, Corneliu Belciug. Asociatia mai are in plan un centru similar de bike sharing si in Parcul Bazilescu, in septembrie. Primarul sectorului 1, care are ambitia sa conduca cel mai verde sector al Capitalei, le-a dat o mana de ajutor activistilor, permitand mersul cu bicicleta prin acest parc, desi in majoritatea parcurilor din Bucuresti este interzis. Romprest a contribuit cu trei puncte de colectare a deseurile, pentru a face din proiectul verde, unul integrat.
Planurile cuprind, in viitorul apropiat, si lectii de siguranta in trafic pentru copii, cu ajutorul Politiei Rutiere.
Testul de bun-simt
Acest proiect este „un pariu cu bucurestenii”, potrivit lui Corneliu Belciug, care spera ca oamenii vor arata bun-simt si vor fi civilizati. „Daca proiectul nostru are succes, o sa apara centre similare si in alte orase ale tarii”, a mai spus acesta. „Dar, daca in primele zile de functionare, bicicletele sunt vandalizate, orice initiativa de acest gen va fi sufocata si asta ne va arunca inapoi cinci-sase ani, in Europa”, a mai spus acesta.
„Este o idee foarte buna”, a declarat o doamna care se relaxa in parc, pe o banca, in apropierea centrului „La Pedale”. „Eu sunt medic si recomand miscarea”, a afirmat Claudia Fotache, care planuieste sa vina cu familia si sa inchirieze biciclete. „Vad in acest proiect un pas catre educarea mentalitatii romanilor”, a conchis aceasta.
Rampa profesionala
„La Pedale” are 12 angajati, toti studenti si pasionati de ecologie, usor de recunoscut prin tricourile verzi cu doua talpi pe ele, pe care le poarta. Astazi era tura lui Alex Irimia, un student de 24 de ani, care se afla printre norocosii angajati, alesi dintre cei 100 de tineri care au aplicat pentru un post aici. Prima de zi de lucru a fost mai obositoare decat se astepta. „Ma cam doare spatele, pentru ca nu prea am mai facut miscare in ultima vreme si nu sunt in forma”, a spus acesta. El si ceilalti colegi se ocupa si de intretinerea bicicletelor.
„Mama, e super fain!”
Copiii au fost cei mai incantati de biciclete, dand ture pe aleile parcului. Un pusti roscat si pistruiat ii multumea mamei, care ingrijea de fratele mai mic, in carucior. „Mama, e super fain, multumesc!” Mama i-a raspuns zambind „Pentru ce imi multumesti mie, multumeste-le lor”, aratand spre locul unde erau parcate bicicletele verzi, produse in Romania. Un nepotel tragea de bunica lui sa ii ia bicicleta, dar aceasta nu avea buletinul la ea. „Venim maine, iti promit”, i-a spus ea baiatului care ramasese cu capul intors spre biciclete dupa ce trecuse de ele . Cu bicla se poate merge de luni pana vineri de la 10 la 18 si in weekend, de la 9 la 19.
E gratis, dar cat costa?
Acesta este momentul cel mai bun pentru a deschide un astfel de centru de bike sharing, a mai spus Corneliu Belciug. „Este un important test de crestere, de educatie pentru romani”, in ciuda mentalitatii de a distruge tot ceea ce este gratis. „Prima zi a fost foarte interesanta”, a declarat el, subliniind ca avut parte de multe reactii ale oamenilor care, dupa ce aflau ca este gratis, intrebau cat costa. „Sunt foarte atasat de acest proiect”, a precizat el, enumerand avantajele bike sharing-ului, printre care lipsa grijii transportului si intretinerii bicicletei.
Succesul pare asigurat. In primele ore de functionare au fost semnate 22 de contracte de inchiriere si numarul curiosilor sa afle ce se petrece
acolo a fost de cateva zeci.