Evenimentul Zilei: OCNELE MARI: Familia Chiripus se pregateste de evacuare  

Craterul format in Campul 1 de sonde de la Ocnele Mari, judetul Valcea, a ajuns ieri la o suprafata de 9.000 de metri patrati si continua sa se extinda, iar autoritatile au institut codul rosu in zona inca de sambata dimineata.

Doua familii aflate in zona de risc au fost evacuate sambata, iar o a treia astepta ieri ordinul de evacuare.

„Sunt doi ani de cand ne mint ca ne fac noile case”

Inca de la inceputul lunii iulie, Ion si Maria Chiripus au primit instiintarea ca, in caz de nevoie, trebuie sa-si paraseasca locuinta. Initial, vestea i-a naucit pe cei doi batrani, care de doi ani asteapta sa se mute in casa noua promisa de autoritati.

Ieri insa, au decis din proprie initiativa ca ar fi mai bine sa-si evacueze o parte din bunuri. Asta pentru ca drumul de acces catre locuinta lor a fost partial inundat de saramura, iar cu cat ar fi asteptat mai mult, cu atat ar fi fost mai greu sa-si mute bunurile.

Totusi, batranii nu au vrut deocamdata sa-si paraseasca locuinta, iar autoritatile nu au emis ordinul de evacuare, deoarece pericolul nu era inca atat de mare.

„Se asteapta de ani buni un nou dezastru la Ocne insa de soarta oamenilor nu s-a interesat nimeni. Sunt doi ani de cand ne mint ca ne fac noile case”, spune revoltata Maria Chiripus, in timp ce-si scoate din casa bunurile mai de pret.

„Incercam sa mentinem nivelul saramurii”

Luna trecuta, specialistii au inceput prabusirea controlata a cavernei, iar saramura scoasa din interior a fost depozitata in fostul lac format in Campul II de sonde, prabusit in urma cu opt ani.

Pentru ca lacul are o capacitate limitata, o parte din saramura a fost depozitata in bazinul de retentie, special amenajat langa satul Cosota. In zona unde are loc prabusirea controlata a tavanului cavernei, se mai afla alte sapte familii, dar autoritatile judetene spera ca nu va fi nevoie de evacuare.

„Am depozitat saramura in Campul II de sonde, insa zona este instabila. Digul vechi construit nu este de prea mare folos. Vom incerca pe cat posibil sa atenuam impactul asupra acestor familii si incercam se mentinem nivelul saramurii”, spune geologul Florin Zamfirescu, profesor la Facultatea de Geo grafie din cadrul Universitatii Bucuresti.

Pe de alta parte, nivelul saramurii in lacul de acumulare creste de la o ora la alta, iar pana la casele evacuate sambata mai erau ieri doar vreo 50 de metri. „Mie mi-a inundat deja gradina. La casa probabil ca nu va ajunge deoarece o am in deal. Este infiorator ce se intampla. Au dat drumul la saramura si pe noi ne-au lasat aici ca pe sobolani, sa plutim. De ce nu ne-au terminat casele?”, se intreaba un alt localnic, Mihai Bratu.

Potrivit primarului orasului Ocnele Mari, Florin Iordache, peste 16 hectare de teren din localitate sunt afectate de exploatarile de sare, iar din zona au fost stramutate pana acum 123 de familii.

Stramutare amanata de trei ani

Nemultumirile localnicilor din Ocnele Mari sunt legate de faptul ca ar fi trebuit stramutati inca de acum doi ani, insa casele lor nu sunt gata nici in momentul de fata.

In 2006, guvernul a alocat fondurile necesare stramutarii celor 54 de familii, insa autoritatile locale au avut nevoie de doi ani pentru a gasi un teren unde sa construiasca locuintele.

Licitatia pentru desemnarea constructorului a fost contestata la sfarsitul lui 2008, motiv pentru care lucrarile de costructie au fost demarate abia in primavara acestui an.

Dupa doar doua luni insa, lucrarile de constructie au fost sistate deoarece, din cauza recesiunii, guvernul nu a mai avut fonduri pentru plata constructorului.
 

spot_img

Ultimele știri