Evenimentul Zilei: O ora la lumina Lunii

In aceasta seara, locuitorii din 108 tari vor incerca sa traiasca fara curent electric. Anul trecut, in Romania s-au economisit 100 de megawati.

Intre orele 20.30 si 21.30, populatia Romaniei este sfatuita sa stinga lumina. Cetatenii sunt „avertizati” sa renunte la televizor, calculator sau radio si sa iasa la plimbare.

Nu este vorba despre decretul ceausist din Epoca de Aur, care a impus rationalizarea consumului de energie electrica, lasand tara in bezna ani intregi. Este un eveniment international, organizat in ultima sambata a lunii martie, care vrea sa traga un semnal impotriva incalzirii globale.

Aparuta in martie 2007, ideea a fost pusa in aplicare in Sydney, Australia. In 2008 facea inconjurul lumii, ajungand si la noi. La cateva luni dupa initiativa australiana, un e-mail ii starnea interesul lui Octav Dafinescu, director de cercetare si dezvoltare la firma de consultanta Reinvent Consulting.

Mesajul continea informatii despre ceea ce astazi se numeste Ora Pamantului. Citindu-l, Octav s-a gandit sa faca un site prin care sa promoveze ideea, transformand-o intr-o campanie. Asa a aparut orapamantului.ro.

Ce economii se fac

Anul trecut, Dispeceratul National Energetic a estimat ca aproximativ doua milioane de romani au stins lumina, facand o economie de 100 MW. In anul precedent, economia a fost de 150 MW.

Consumul mediu la nivel national la ora de varf este de 7.000 MW. Octav Dafinescu crede ca, dincolo de economia in sine, mult mai important este impactul asupra oamenilor si asupra factorilor de decizie.

Citeste articolul in Evenimentul Zilei
Foto: Green Report

spot_img

Ultimele știri