Aveti pe acasa o tigaie innegrita de vreme si ulei ars? Sau poate cateva cutite tocite, cu maner de lemn, preferatele bunicii in zilele lor de glorie? Nu le aruncati, ci mergeti cu ele la cumparaturi. Dupa ce a stralucit pe piata auto si a innoit electrocasnicele din casele romanilor, „Rabla” intra in bucatariile acestora in forta si pune pret si pe tigaile si cutitele vechi.
„Unii ne dau produsele si se asteapta sa le dam banii”
Ideea ii apartine distribuitorului de produse de bucatarie „Kitchen Shop”, din centrul comercial Grand Arena din cartierul bucurestean Berceni, care ofera un discount de 10 lei la achizitia unei tigai noi, in schimbul uneia vechi. In cazul cutitelor, reducerea este de 20 de lei.
„Am lansat promotia de o luna si am primit doar vreo trei tigai. Dar afisele de reclama atrag atentia, iar oamenii vin si se intereseaza. Au fost unii care ne-au dat tigaia si asteptau sa le dam banii pe ea”, spun razand vanzatoarele.
Mai receptivi au fost constantenii, clienti ai centrul comercial TOM – datorita lor, in depozitul firmei s-au adunat, in total, zece tigai si aproape tot atatea cutite. Colectia contine atat exemplare „de muzeu”, cat si obiecte de teflon, variante mai vechi.
„Cand o sa fie mai multe, le ducem la un centru de colectare”, spune Marian Prunoiu, sef serviciu administrativ in cadrul firmei. El povesteste ca ideea i-a apartinut directorului, care cauta o promotie pentru a scoate vanzarile din amorteala.
Prunoiu recunoaste insa ca entuziasmul multor clienti se domoleste odata ce descopera pretul produselor pe care le-ar putea achizitiona in cadrul promotiei. „Cel mai ieftin cutit porneste de la 150 de lei, in timp ce la tigai preturile variaza intre 35 si 250 de lei”, spune reprezentantul firmei.Promotia va mai dura o perioada – nu are termen strict si poate fi accesata si printr-o comanda on-line, doar pentru
clientii din Capitala.
La cumparaturi cu blugii vechi si televizorul alb-negru
A dat gres anul acesta la stimularea vanzarilor de masini noi, dar cucereste, rand pe rand, toate pietele de consum. Lansat si promovat de stat, programul „Rabla” a fost adoptat de firmele din diverse domenii, de la comerciantii de electronice si electrocasnice la cei de imbracaminte si incaltaminte, si le face cu ochiul chiar si producatorilor de vagoane de tren.
Romanii au adus astfel la magazine saci intregi de imbracaminte, televizoare cu solide carcase din lemn si pantofi sport obositi deja de alergaturi. Unele promotii mai sunt inca valabile, in timp ce altele au ramas inca un deziderat. In aceasta situatie este „Rabla” pentru vagoanele de tren, pe care Astra Vagoane Calatori l-a propus guvernului. Cu un pret mediu pe unitate de 500.000 de euro, guvernul ar fi putut renunta la programul pagubos de reparatii. Oficialii au refuzat insa propunerea.
Promotiile domina pietele
De mai mult succes s-au bucurat insa „Rablele” din mediul privat. Cu o pereche de blugi tociti, orice client beneficiaza de un discount de 100 de lei la achizitia unei perechi noi la magazinele Lee Cooper. Firma Samsung a lansat o astfel de promotie pentru LCD-uri – la un televizor vechi, clientul primeste o reducere de 15%.
Specialistii spun ca dominatia „Rablei” se datoreaza vanzarilor scazute drastic din ultima perioada. „Pe aceste categorii de produse, vanzarile au mers destul de prost, iar comerciantii incearca sa fie creativi. Din studiile realizate am constatat ca, pe timp de criza, primele cumparaturi la care se renunta sunt electrocasnicele, imbracamintea si distractiile in oras”, spune Emanuel Sanda, country manager al Nielsen Romania.
Potrivit acestuia, consumatorii dispun de mai putini bani, astfel ca merg mai des la cumparaturi, se limiteaza la bunurile strict necesare si sunt foarte receptivi la promotii. De ce ii atrage „Rabla”? „Mentalitatea romanilor e – de ce sa arunc un lucru daca mai e bun. Acum i se ofera o alternativa, i se spune ca nu arunca lucrul respectiv, ci il da pe x lei”, explica sociologul Mircea Kivu.