Miliardarul iesean de Top 300 Maricel Popa a scapat de o parte din datoriile pe care le are la bugetul de stat, dupa ce a cedat Ministerului Mediului o fosta cantina a uneia dintre firmele la care este actionar.
Concret, gratie unei hotarari adoptate de executiv in sedinta extraordinara organizata miercuri in „capitala Moldovei”, imobilul – situat pe Calea Chisinaului, nr. 43, din Iasi -, care a apartinut societatii Tehnoton SA, va gazdui atat birourile Garzii de Mediu, cat si laboratoarele Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi.
„Cladirea a apartinut SC Tehnoton SA si a fost preluata de stat in contul datoriilor a cumulate de societate. Preluarea a avut loc ca urmare a cererii formulate de firma pentru stingerea datoriilor, reprezentand impozite, taxe si alte venituri”, au explicat, ieri, oficialii Ministerului Mediului.
Procedura rar folosita
Acestia si-au argumentat interesul pentru fosta cantina prin faptul ca filialele iesene ale celor doua institutii ale statului se inghesuie acum intr-un spatiu mult mai mic, administrat de „Apele Romane” – „situatie care a generat majore disfunctionalitati in derularea activitatilor”.
La randul sau, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejan, a explicat ca procedura de stingere in acest mod a datoriilor unei firme private este mai rar folosita, dar e acceptata de lege.
„Procedura de «dare in plata» se aplica doar cu acordul debitorului si doar in conditiile in care exista o solicitare din partea unei institutii publice care doreste acel activ pentru o mai buna functionare”, a aratat Blejan.
Potrivit acestuia, in momentul in care se aplica o astfel de procedura, este infiintata o comisie care evalueaza imobilul. „Valoarea finala a cladirii e stabilita la cel mai mic «pret» dat de evaluatori, raportat si la pretul de vanzare a imobilului pe piata libera. (…) Suma e scazuta apoi din datoria totala pe care firma o are catre stat”, a explicat Blejan.
Oficialii ANAF nu au precizat insa si care este cuantumul datoriei „sterse” de stat miliardarului Maricel Popa. Cert este insa faptul ca mai-marii de la Mediu si miliardarul au pus la cale „tranzactia” inca din 2007, in perioada guvernarii PNL, dupa cum arata nota de fundamentare a Hotararii de Guvern adoptate miercuri.
Astfel, reprezentantii Agentiei de Mediu au cerut pe 22 iunie 2007 preluarea imobilului, trei luni mai tarziu Ministerul Fi nantelor anuntandu-i ca a aprobat cererea firmei de a renunta la cladire.
Contactat telefonic, Maricel Popa a refuzat sa explice de ce a fost nevoie de mai bine de doi ani pentru a incheia aceasta tranzactie cu statul. „Nu dau declaratii pe aceasta tema, mai ales prin telefon, ca se interpreteaza”, ne-a transmis acesta.