Cosmote a primit o pasuire pana pe 1 august pentru a intra in legalitate in cazul turnului de radiorelee pe care vrea sa-l ridice pe Magura Odobestiului, o rezervatie naturala din judetul Vrancea.
Masivul Magura Odobestiului se inalta intre vaile Milcovului si Putnei. Zona, declarata arie de protectie speciala avifaunistica, e inclusa in reteaua europeana „Natura 2000” si se afla sub monitorizarea Comisiei Europene.
Potrivit Garzii de Mediu, Cosmote RMT SA Bucuresti a sapat, la Cota 996, un crater de cinci metri adancime, cu o suprafata de 350 de metri patrati. Copacii de pe traseul spre varf au fost smulsi, ceea ce, sustin specialistii, pericliteaza stabilitatea versantului. Lucrarile, facute pentru montarea unei statii de baza GSM si a unui turn de radiorelee, inalt de 40 de metri, au demarat in luna mai, fara obtinerea in prealabil a tuturor autorizatiilor de mediu. Dupa verificarea reclamatiilor depuse de ONG-uri, Garda de Mediu Vrancea a obligat Cosmote sa sisteze lucrarile pana la intrarea in legalitate si a cerut anularea autorizatiei de constructie.
„Sa se pronunte instanta”
Oficialii Consiliului Judetean Vrancea, care emisesera autorizatia de constructie, au anulat avizul de la cadastru si decizia de scoa tere din circuitul agricol a celor 500 de metri patrati din extravilanul comunei Bolotesti, care se afla la poalele masivului. In plus, Garda de Mediu a decis ca operatorul GSM sa refaca peisajul distrus, pana pe 15 iulie, prin „restabilirea conditiilor anterioare producerii prejudiciului” si a aplicat firmelor implicate si managerului pentru relatii externe al Cosmote RMT SA amenzi in valoare de 666.000 de lei.
Cosmote a contestat masurile Garzii. „Am initiat proceduri de evaluare ce vor clarifica impactul asupra mediului. In ceea ce priveste investitia de la Magura Odobesti, avand in vedere ca au fost respectate toate cerintele de rivate din Certificatul de Urbanism si Autorizatia de Constructie, am contestat decizia Comisariatului Judetean Vrancea al Garzii Nationale de Mediu si vom lasa instanta competenta sa se pronunte asupra acestei situatii”, au transmis oficialii Cosmote.
Decizia, la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului
Potrivit notelor de constatare ale Garzii de Mediu, turnul GSM ar fi trebuit montat cu 32,5 metri sub cota 985 metri, altitudinea la care au inceput lucrarile, care n-au avut avize de la Comisia de Ocrotire a Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane si Agentia de Protectie a Mediului si fara un studiu de impact asupra mediului.
Proiectantii au spus ca este o greseala tehnica, dar comisariicred ca e vorba de dorinta de reduce cheltuielile implicate de construirea a 30 de metri de turn. „Speram ca operatorul GSM sa se conformeze, sa obtina toate avizele si sa intre in legalitate. E un investitor ce trebuie sprijinit, dar mai presus de lege nu e nimeni, iar legile pe mediu sunt drastice, mai ales ca este zona protejata”, a conchis seful Garzii de Mediu, Gheorghita Berbece.
Reprezentantii Cosmote au cerut recent emiterea acordului de mediu pentru lucrari, ceea ce ar duce la reluarea procedurii. Decizia finala o va avea Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.
Ei au adaugat ca „isi desfasoara activitatea in respectul legilor, comunitatilor locale si mediului”.