Evenimentul Zilei: Cine planteaza azi un pom

In spiritul unei vorbe de prin batrani care spune ca romanul este frate cu codrul, unii au luat prea in serios partea cu frate si s-au simtit in codru ca acasa. Acasa, unde aranjezi locul dupa gustul tau. Asa au facut si in padure, taind mii de copaci dupa mintea lor.

In urma lor au ramas cioturi, o padure ca o gura stirba. Prin 2001 cativa tineri, satui de nepasarea fata de padure, au pus bazele asociatiei Tasuleasa Social, in muncipiul Bistrita si s-au implicat in inundatiile de atunci, provocate mai ales de taierea masiva a padurilor.

„Singura modalitate de a face ceva pe care un ong o avea atunci la indemana, era replantarea zonelor defrisate. Asa am inceput”, povesteste presedintele asociatiei, Alin Uhlmann Useriu.

Cu dedicare si perseverenta membrii asociatiei au atras oameni cu interese comune si care isi doreau sa traiasca mai responsabil fata de mediu. Luand numele de la poalele unui munte unde deruleaza cel mai important proiect al lor, Tasuleasa Social se poate mandri cu faptul ca a construit un loc unde voluntarii pot lua parte la proiecte si pot invata cum sa traiasca in armonie cu natura."

30.000 de puieti in 2009

Dupa regula implicarii pentru a salva si proteja natura, membrii asociatiei au mizat pe rolul semnificativ pe care il poate juca fiecare voluntar in a planta un copac, a strange gunoaie si a fi solidar cu natura, explica Useriu.

Acum doua saptamani, 300 de voluntari din Bistrita, Bucuresti, Cluj-Napoca, Galati si Piatra-Neamt au pus mana pe lopata si au plantat 5.000 de puieti. Apoi au trecut la o treaba mai „murdara” – au curatat aproape 80 de hectare de padure in Padurea de Ses, la Orheiu Bistritei.

„Cel mai important lucru pentru noi este partea educativa a actiunilor noastre, iar participarea tinerilor in numar asa de mare ne arata ca le pasa”, a mai spus presedintele asociatiei. Actiunile de acest gen au continuitate prin faptul ca voluntarii care planteaza copacii se intorc adesea se vada cum cresc si incep si actiuni pe cont propriu.

Printre voluntarii de acum doua saptamani s-a numarat si Alexandru Tomescu. O alta personalitate care s-a implicat in activitatile organizatiei este Marcel Iures.

Cu mic, cu mare

Tasuleasa Social colaboreaza cu responsabilii din domeniul silvic pentru a stabili cand si unde sa aiba loc actiunile lor. „Este o lege pe care o respectam si nu tine de competenta noastra sa ne apucam haotic de plantat”, potrivit lui Useriu, care considera ca este nevoie de dialog la orice nivel in acest domeniu: tineri, silvicultori, societatea civila etc. Din aceasta cooperare rezulta lucruri bune – tineri care isi fac singuri proiecte in locuri indepartate.

Voluntarii dornici sa planteze un pom vin, uneori, de la sute de kilometri departare. Majoritatea sunt tineri, cel mai mic avand 5 ani. Cel mai batran are 72 de ani. Miza este schimbarea mentalitatii, a unor obiceiuri care dauneaza sanatatii si mediului. „Trebuie pentru ca nu avem alta solutie”, a conchis presedintele asociatiei. De cand exista, Tasuleasa Social a plantat 92.000 de copacei.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri